İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş’ın damadı, TUSKON davası sanığı Ömer Faruk Kavurmacı’nın tahliyesine tepkiler sürüyor. CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Kavurmacı’nın epilepsi ve uyku apnesi raporu geçerli sayılarak tahliye edildiğine dikkat çekerek, “Kavurmacı’yı tahliye eden o raporu öğrenci okula götürse, okul yönetimi mazeret için geçerli saymaz. Cezaevlerinde 303’ü ağır 925 hasta var. Bu insanların içinde 31 epilepsi hastası var. Onlar bu ülkenin vatandaşı değil mi? Kavurmacı, yasa gereği Adli Tıp’tan verilmesi gereken raporu Özel Acıbadem Hastanesi’nden aldı. Hangi tıbbi zorunluluktan ötürü ve ne zaman özel hastaneye sevk edildi? Özel hastaneye sevk kararı nasıl alındı? Kavurmacı’nın özel hastaneye götürülmesi için hangi mekanizmalar devreye sokuldu?” diye sordu. Kavurmacı’yı uyku apnesi olduğu gerekçesiyle tahliye eden yargının, Halil Güneş adlı tutukluya ise gözlerini yumduğunu söyleyen Yarkadaş, “Halil Güneş, buna ek olarak bir de kemik kanseri ile mücadele ediyor. Ancak Topbaş’ın damadı olmadığı için tahliye edilmiyor. Raporda Kavurmacı’nın epilepsi olduğu da yazılıymış. Raporu görmedik; ancak böyle bir raporun var olduğunu kabul edelim. Peşinden de şunu soralım: Cezaevlerinde 905 hasta var. Ve onlar da acil tedavi bekliyor. Bunların içinde 31’i epilepsi hastası... Siirt E Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan 40 yaşındaki epilepsi hastası Aydın Tırpan mesela. Tırpan’ın hastalığı her geçen gün ilerliyor. Cezaevinin fiziki koşulları ve psikolojisinin bu durumdan etkilenmesi nedeniyle sık sık nöbet geçiriyor. Tahliye edilmesi gerekilen Tırpan’a son duruşmasında 5 yıl 7 ay hapis cezası verildi” diye konuştu.

Yazarlarımıza dikkat çekti

Cezaevlerindeki hasta tutuklu sayısının her geçen gün arttığına dikkat çeken Yarkadaş, şöyle konuştu: “Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Turhan Günay ve Hakan Kara’da kalp sorunu tespit edildi. Günay anjiyo oldu. Kara’nın ise sürekli gözetimde tutulması gerekiyor. Kadri Gürsel ciddi bir göz rahatsızlığı geçiriyor. Ali Bulaç’ta yüksek oranda şeker var. Keza Şahin Alpay da benzeri sorunlar yaşıyor. Ancak Topbaş’ın damadı ballı tahliye ile serbest kalıyor. Üstelik uyuyamıyor diye serbest bırakılıyor. Son tahliye, adında adalet olan bir partinin, adaleti nasıl yok ettiğinin en açık işaretidir.”

Örnekler çok

Cezaevinde bulunan Bülent Özdemir adlı tutuklunun uzun yıllardan bu yana Wernicke Korsakoff hastası olduğunu belirten Yarkadaş, “Tüm başvurulara rağmen, hafıza kaybı yaşayan Özdemir tahliye edilmiyor” dedi. Cezaevinde tek başına yaşaması mümkün olmayan Kemal Gömi adlı hastanın ileri derecede şizofren olduğunu belirten Yarkadaş, Kırıkkale Keskin Cezaevi’nde tutuklu bulunan savcı Muzaffer Bayram’ın iki kolunun bileğinden kırılmasına rağmen hücrede tek başına tutulduğunu, sonradan yanına bir kişi verildiğini kaydetti.

Avukatı AKP yöneticisi

Kavurmacı’nın avukatı Abdullah Pehlivan’ın AKP İstanbul il yöneticisi olduğuna dikkat çeken Yarkadaş, “Pehlivan, Topbaş’ın da avukatıdır. Daha önce Murat Yalçıntaş’la birlikte tutuklanmış. Aynı avukat, rögar kapağı yüzünden hayatını kaybeden Dilara davasında, İBB’yi, ‘her rögarın başına bekçi koyamayız’ diye savunmuştu” diye konuştu.

Cezaevlerinde 31 epilepsi hastası var

Abdurrahman Fidan (Şakran), Barboros Usta (Silivri), Cengiz Sinan Halis Çelik (Metris), Cihat Başak (Şırnak), Eyüp Sarı (Bandırma), Halil Güneş (Diyarbakır), Hasan Kaymaz (Malatya), İdris Başaran (Kocaeli), Jinda Koyuncu (Şakran), Mahmut Yıldız (İzmir), Mahmut Özdemir (Gaziantep), M.Nuri Özen (Kırıklar), Medeni Kaya (Bandırma), Mervan Dağ (Mardin), Orhan Eroğlu (Kırıkkale), Rıdvan Tanış (Erzurum), Sekvan Becerikli (Şakran), Süleyman Acar (Tekirdağ), Seyhan Korkusuz (Van), Şehmuz İlhan (Bandırma), Şehmuz Demirel (Diyarbakır), Veysel Akkurt (Siirt), Yusuf Yalçın (Batman), Aysel Koç (Elbistan), Civan Sayık (Şırnak), Erinç Görgü (Erzurum), Hatip Şek (Tekirdağ), İrfan Üzeken (Şırnak), Lezhat Değirmenci (sevk edildiği hapishane bilinmiyor), Mahfuz Dorudemir (Diyarbakır), Taha Burakman (Kocaeli), Aydın Tırpan (Siirt), Mehmedin Baraç (Ekim katliamı sanığı - Epilepsi olduğunu dün açıkladı), Faruk Belkavli (Madımak Oteli davasından tutuklu).

Nöbette düştü

Müebbet hükümlüsü olan İdris Başaran 1994 yılından beri cezaevinde. Kandıra 2 No’lu F Tipi Kapalı İnfaz Kurumu’nda kalan Başaran’ın durumu giderek ağırlaşıyor. Epilepsi, KOAH, FMF (anemi Akdeniz hastalığı), astım, bel ve boyun fıtığı, guatr hastası. Üç kez ameliyat oldu. Kalp krizi geçirdi, üç defa anjiyo yapıldı. Hakkında cezaevinde kalabilir raporu verildi. Siirt E Tipi Kapalı Cezaevi’nde üç aydır tutuklu bulunan Aydın Tırpan, 20 yıldır epilepsi ile mücadele ediyor. Cezaevine girdikten sonra hastalığı daha da kötüye gitmeye başladı. Tırpan, geçen ay nöbet geçirdiği sırada düşerek kafatasını kırdı. Tüm başvurulara rağmen tahliye edilmedi.

Emsal olmalı

İHD Merkezi Cezaevi Komisyonu üyesi avukat Zeynep Ceren Boztoprak, tüm hasta mahpusların derhal tahliye edilmesi gerektiğini söyledi. Boztoprak, “Cezaevlerinde bine yakın hasta mahpus var. Bunlardan büyük bir çoğunluğunun durumu ağır. Bu ağır hastaların bazılarına Adli Tıp Kurumu cezaevinde kalamaz raporu vermesine rağmen cezaevinde tutulmaya devam ediliyor. Bırakın tahliye edilmeyi birçoğu sağlık hizmeti dahi alamıyor” dedi. Boztoprak, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş’ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı’nın tahliyesinin diğer hasta mahpuslar için emsal teşkil etmesi gerektiğini söyledi.

Topbaş konuştu

İBB Başkanı Kadir Topbaş, tahliyeye gelen tepkilere ilişkin, “Ben tavrımı ilk günden koydum. Peygamber Efendimizin (S.A.V) buyurduğu gibi, ‘Kızım Fatıma da olsa kolunu keserim’ diye. Biz bu ahlaktayız. Ben bir aile reisiyim. Büyük bir aile. İstanbul ailesi. İstanbullunun mutluluğunu düşünmek zorundayım. Hizmet etmek zorundayım. Ben işime bakıyorum. Bir yerlere takılarak, bir yerlerin kavgasında olmak istemiyorum. Yargı ve adalete güveniyorum’ dedi. Damadının sağlık sorunu ve görüp görmediği ile ilgili soruya ise Topbaş, “Ciddi bir rahatsızlığı vardı geçmişte kendisi takip edecek. Ben gördüm ama çok fazla değil” yanıtını verdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr