Cezaevinde büyümek zorunda kalan atipik otizimli, 5 yaşındaki Poyraz Ali’nin eğitim ve rehabilitasyonu, Türkiye yargı sisteminin insafına kaldı. Anne Zeynep Bakır, Silivri’ye sürgün edilince, Poyraz Ali’den ayrılmıştı. Anayasa Mahkemesi (AYM), Bakır’ın oğluyla bir araya gelebilmek için yaptığı tedbir başvurusunu incelemeye bile almadan reddetti. Başvuruyu bir ay boyunca bekletti. AYM’den yanıt bekleyen Bakır, bu sürede, Gebze Cezaevi’ne sevk edildi.

Son çare eylem yaptı

Poyraz Ali, annesi Zeynep Bakır ile Bakırköy Cezaevi’ndeydi. Bakır, 1 Ağustos’ta Silivri 9 No’lu Cezaevi’ne sürüldü. Poyraz Ali’nin bütün düzeni alt üst oldu. Babası Emrah Bakır ile Trabzon’a giden çocuk, hem annesinden hem de eğitiminden mahrum kaldı. Zeynep Bakır, bu sürede, Adalet Bakanlığı'na ve cezaevi idaresine dilekçeler yazdı. Her seferinde ret cevabı alınca AYM’ye başvurmuştu. Bakırköy’e geri gelebilmek istiyordu. AYM’den de yanıt gelmeyince açlık grevine başladı. Eylemi ses getirdi. Bakır, 19 Kasım’da Gebze Cezaevi’ne sevk edildi. Yakında oğlunu yanına alacak. AYM ise Bakır’ın tedbir talebine günler sonra yanıt verdi.

Tek cümlelik yanıt

Tek sayfalık kararda, tek cümlelik ret yanıtı yer aldı. Bakır’ın 20 Ekim günü bireysel başvuru yaptığı ifade edilen kararda, İçtüzük'ün 73. maddesinin iki numaralı fıkrasına dikkat çekildi. Başvurucunun yaşamına, maddi veya manevi bütünlüğüne yönelik ciddi bir tehlike bulunduğunun anlaşılması üzerine, komisyonlarca, başvurunun kabul edilebilirlik incelemesinin derhal yapıldığı ifade edildi. Başvurunun da, tedbir hususunu karara bağlamak üzere ilgili bölüme gönderileceği hükmünün yer aldığı bildirildi. Kararda, “Anayasa Mahkemesi 2. Bölüm 2. Komisyon’un 23 Kasım 2016 tarihli kararıyla, tedbir talebinizin bu kapsamda olmaması nedeniyle, başvurunuzun tedbir talebi karara bağlanmak üzere Bölümler Raportörlüğü'ne gönderilmesine yer olmadığına karar verilmiştir” denildi.

AİHM’ye gideceğiz

Bakır’ın avukatı Ezgi Duman, kararı Cumhuriyet’e değerlendirdi: “Zeynep’in denetimli serbestlik yasasından yararlanması gerekiyordu. Siyasi mahpus olması nedeniyle bu talebi reddedildi. AYM'ye başvurduk. Sürgün olayı yaşanınca da tedbir istedik. Çünkü, Poyraz Ali için zaman çok kıymetli. Geri dönülemez maddi ve manevi zararlar oluşmaması için tedbir istiyorduk. Ancak talebimiz reddedildi. AYM, bunu yaparken de 'tedbir'in doğasına aykırı olarak bir ay boyunca bizi bekletti. Olumlu ya da olumsuz bir karar vermedi. Tedbir talepleri normalde çok hızlı şekilde değerlendirilip, karara bağlanması gereken taleplerdir. AYM'nin ret kararında doğru düzgün bir gerekçe de yok ne yazık ki. Halbuki hukukta gerekçesiz karar olmaz ilkesi egemendir. Verilen kararın hukuka aykırı olduğu da çok açık. Tedbir kararı vermeye gerek olmadığı sonucuna nasıl varıldı anlamak imkansız. Poyraz Ali atipik otizm hastası, 5 yaşında bir çocuk ve annesinden ayrı kalması, özel eğitimine sağlıklı şekilde devam edememesi geri dönülemez zararlar doğuracaktır. Bu nedenle önümüzdeki hafta yine tedbir talepli olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gitmeyi düşünüyoruz.”

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr