İran’a yönelik ABD ambargosunu delmek suçlamasıyla ABD’de tutuklu bulunan İran asıllı işadamı Rıza Sarraf’ın soruşturmasını yürüten Başsavcı Preett Bharara, bakanlara rüşvet verilmesinde öne çıkan Kilisli Happani ailesini yakın takibe aldı. Abdullah Happani’nin Sarraf ile olan yakın ilişkisine yer veren ve ikili arasındaki rüşvet görüşmelerini soruşturma dosyasına ekleyen savcı Bharara, Happani’nin Rıza Sarraf liderliğindeki suçları işlemede aktif rol aldığına dikkat çekiyor.

ABD’de Rıza Sarraf davasına bakan savcı Preett Bharara, 17-25 Aralık fezlekesini delil olarak kabul ederken, Happani ailesinin de ilişkilerini yakın takibe aldı. Savcı Bharara tarafından hazırlanan 157 sayfalık soruşturma dosyasında tam 54 kez Abdullah Happani ismi geçerken ikili arasında bakanlara verilen rüşvetin yer aldığı telefon konuşmalarına ve belgelere yer veriliyor.

ABD’li savcı Preett Bharara’nın takibe aldığı Abdullah Happani ismi 17-25 Aralık soruşturmasında birçok kez gündeme gelmişti. Türkiye’de üzeri kapatılan soruşturma kapsamında teknik takibe takılan Abdullah Happani, Sarraf’ın Dubai’de işlerini rahat yürütebilmek için İstanbul’a gelen Dubaili polis şeflerine kadın ayarlamak iddiasıyla da gündeme gelmişti. Happani, savcı Ekrem Aydıner’in şüphelilerin tamamı hakkında verdiği takipsizlik kararından sonra Emniyet’e gelerek Sarraf’ın evinde ele geçirilen 1 milyon TL, 800 bin Evro, 60 bin dolar ile iki kilo altını alarak ayrılmıştı. Ayrıca paranın devletin kasasında kaldığı sürede elde edilen 55 bin TL’lik faiz de Happani tarafından Kızılay’a bağışlanmıştı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr