AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komiseri Johannes Hahn: TBMM’nin dokunulmazlığın kaldırılmasına izin veren kararı büyük endişe yaratmakta. İlgili birçok uluslararası tavsiyeye uygun olarak dokunulmazlık, ayrımcılık olmaksızın herkes için geçerli olmalı ve ayrımcılığın kaldırılmasına dair kararlar, duruma özel şartlara dayandırılmalı, şeffaf kritlerler ışığında olmalı ve herhangi bir siyasi çıkara tabi olmamalıdır. Yasal çerçevenin ve anayasanın kısıtlayıcı yorumlanması Türk parlamenterlerin ifade özgürlüğünü risk altına almaya devam eder. Adil yargılanma hakkı, hukukun üstünlüğü için temeldir. Vekillerin yaptığı kanunsuz faaliyetler veya üzerlerine atılı olan suçlar hukuki kurallara tabi olmalıdır.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz: Oylama doğrudan AKP karşıtlarını hedef almaktadır. Türk demokrasisi ve siyasi özgürlüğüne bir darbe daha gelmiştir. Avrupa normları ve değerleri ile aradaki uçurum açılıyor.

AP Yeşiller Grubu adına Rebecca Harms: Erdoğan, Türkiye politikasını ve devletini, başkanlık yetkilerini güçlendirmek için yeniden dizayn ediyor. Bugünkü karar, Türkiye’nin muhalif parlamenterleri için keskin bir geri adım, çünkü tüm (muhalif) milletvekilleri yasal soruşturmaya açık olacak ve sonuç olarak da koltuklarını kaybedecekler. HDP’ye karşı bu demokratik olmayan karar, Türkiye’deki durumun daha da kötüleştirmiştir. Erdoğan rejimi her geçen gün ülkeyi demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkelerinden daha da uzaklaştırmaktadır.

AP Sosyalist Grup Başkanı Sergei Stanishev: Türkiye’nin muhalefeti susturmaya yönelik adımlarından bir tanesi daha demokratik yolla seçilmiş temsilcilerin dokunulmazlığının kaldırılmasıdır. Bu yasadışıdır, anayasal değildir ve demokrasi olan bir ülkede kabul edilemez. Türkiye bugün AB’ye katılımdan hiç olmadığı kadar uzaklaşmıştır ve açıkça AB-Türkiye anlaşmasının parçası olan vatandaşlık haklarını ve demokrasi ilkesini yıkmıştır.

AP Sosyalist gruptan Hannes Swoboda: Kürt milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırmak bir adım daha demokrasiden ve hukukun üstünlüğünden uzaklaşmaktır. Erdoğan, ülkeyi her geçen gün daha da çok bölüyor.

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert: Pazartesi günü İstanbul’a gelecek olan Başbakan Angela Merkel’in, kaygılarını Erdoğan’a bizzat iletecek.

Sosyal Birlik (CSU) Sözcüsü Stephan Meyer: Erdoğan’ın yönetiminde Türkiye AB’den ve Batılı demokrasi ve insan hakları anlayışından daha da uzaklaşıyor. Bu üzücü ve endişe verici gelişme karşısında, vize serbestisi konusunda verilen onayın dayandığı temelin geçerliliğini yitirip yitirmediği sorusu ortaya çıkıyor.

ABD'den 'dokunulmazlık' tepkisi: İfade özgürlüğü olumsuz etkilenebilir

AP Türkiye Raportörü Piri'den dokunulmazlık tepkisi: Tarihi bir hata

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr