AB’DEN ÇIKARMA

Aralarında Hollanda, Danimarka, İsveç, İngiltere, Almanya, Fransa, AB Delegasyonu, İtalya ve Norveç Büyükelçiliklerinin siyasi müsteşarlarının da yer aldığı grup, Ankara Büromuzu ziyaret etti. Diplomatlar gözaltına alınanların avukatlarıyla görüşmemesine yönelik durum, operasyonun hukuki altyapısı, gazeteye yönelik baskılar ve Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamalara karşı AB üyesi ülkelerin atabileceği adımları sordu.

ABD: DERİN KAYGIMIZ VAR

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby önceki günkü basın brifinginde Türkiye’de muhalefet medyasına uygulanan resmi baskıda artış gözlemlendiğini ve bunun da ABD’yi “derinden kaygılandırdığını” söyledi. Kirby bu açıklamayı gazetecilerden soru almadan, günlük basın brifinginin başında yaptı. Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu’nun gözaltına alınmasına dikkati çeken Kirby, Cumhuriyet’i Türkiye’nin en saygın gazeteleri arasında sayarak, Türkiye’de hafta sonu boyunca yaşanan kapatmaların ve gazetecilerle köşe yazarlarının gözaltına alınmasının kaygı uyandırdığını açıkladı. Kirby “ABD, 15 Temmuz darbe girişiminin sorumlularını adalet önüne çıkarma çabalarına destek veriyor” derken “bir müttefik ve dost olarak” Türk hükümetini hukuk devleti kurallarına uymaya ve temel özgürlükleri korumaya çağırdı. Kirby “Demokrasiler özellikle zor zamanlarda farklı görüşlerin ifade edilmesiyle güçlenir” vurgusu yaparken basın, düşünce ve ifadenin baskı altına alınmasının terörle mücadeleye destek vermeyeceğini, yalnızca demokrasilerin güçlü kalmasını sağlayan temel haklara zarar vereceğini söyledi.

Saf dışı politikası

Almanya Başbakan Angela Merkel’in sözcüsü Steffen Seibert, önceki gün Berlin’de gazetecilere yaptığı açıklamada Merkel’in eylül ayında yaptığı açıklamayı hatırlatıp “Basın özgürlüğü ile ilgili kanaatimizin zemini budur ve Türk hükümeti ile farklı seviyelerdeki görüşmelerimizde aktardığımız görüş de budur” açıklamasını yapmıştı. Seibert, “Görüşlerimizi Türk hükümetine iletiyoruz” dedi.

Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin dış politika sözcüsü Norbert Röttgen, operasyonun Erdoğan’ın politikalarının sonucu olduğunu söyledi. Berliner Zeitung’a konuşan Röttgen, “Erdoğan kendisini eleştirenleri sistematik şekilde saf dışı etme politikasına devam ediyor” dedi. Röttgen, Erdoğan’ın bu davranışıyla Avrupa’dan giderek uzaklaştığını ifade etti.

Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas, Berlin’de Yabancı Gazeteciler Cemiyeti (VAP) üyeleriyle buluşmasında gazetemize yapılan darbe için “Türkiye’deki aktüel gelişmeleri, gazetecilerin gözaltına alınması dahil, büyük bir kaygıyla izliyoruz” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr