ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner' başkent Washington'da düzenlediği günlük basın toplantısında konuyla ilgili soruya verdiği yanıtta, "Türkiye ile ABD'nin YPG'yi Menbiç'ten çıkartma adına anlaştığını ilk kez duyuyorum. Böyle bir anlaşma olduğunu doğrulayamam" dedi. Toner, YPG'nin Menbiç'den zaten ayrıldığını, kendilerine verilen sözlerin tutulduğunu söyledi. Toner,Suriye'nin kuzeyinde YPG ile yoğun olarak birlkite çalıştıklarına da değinerek, "İŞİD'e karşı etkili bir savaş gücü oldular. Geniş koalisyonun bir parçasılar. YPG'nin bazı unsurları ile ilgili kaygılarını anlıyoruz, biz de verdikleri sözleri tutmalarını istemiştik, öyle de yaptılar" diye konuştu.

Türkiye medyasında yer alan haberde, ABD ile Türkiye arasında Menbiç konusunda anlaşma sağlandığı duyurulmuş, PYD'nin, Türk - ABD görev gücü denetiminde bölgeden çıkarılacağını öne sürülmüştü.

Mark Toner, terör örgütü İŞİD'in lideri Ebu Bekir El Bağdadi'nin önceki gün yayınlalan, İŞİD üyelerine aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülkelere saldırmaları çağrısı yapan ses kayıtlarına ilişkin bir soruya da "Kayıtların orijinalliğinden şüphe etmek için herhangi bir neden olduğunu sanmıyorum ama biz orjinal olup olmadığı konusunda bir karara varmış değiliz. Ama dediğim gibi, öyle olmadığıdan şüphe için herhangi bir neden yok. İŞİD'i yok etmek için Irak ve Suriye'de mücadele sürüyor, hiçbir ses kaydı da bunu değiştiremez" karşılığını verdi.Kaynak: Cumhuriyet.com.tr