41 kişinin yaşamını yitirdiği, 41’i yoğun bakımda olmak üzere 239 kişinin yaralandığı saldırı sonrasında ABD’deki çok sayıdaki Türk sivil toplum örgütleri de yayınladıkları açıklamalarla terör saldırısını kınadılar.

Eski başkanlardan Bill Clinton, George W. Bush ve Başkan Barack Obama döneminde de bir süre öncesine kadar, Amerika Dışişleri Bakanlığı’nda kıdemli danışman olarak görev yapan Columbia Üniversitesi Barış ve İnsan Hakları Bölüm Başkanı Profesör David Phillips, terör saldırısından duyduğu üzüntüyü vurguladı Türk halkına geçmiş olsun dedi.

“Türkiye IŞİD’e sessiz kaldı”

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Phillips, IŞİD’in kanlı bir terör örgütü olduğunu belirterek, “Türkiye’nin şu ana kadar IŞİD’e karşı izlemiş olduğu sessiz kalma politikası çok yanlıştı,” dedi.

Phillips, Erdoğan’ın şimdiye kadar izlediği yanlış politikaların sonrasında IŞİD terörünün Türkiye’yi de vurduğu savundu, “Bu korkunç terör saldırısı Türkiye’nin şimdiye kadar bölgede uyguladığı başarısız politikaların bir sonucudur,” dedi.

Phillips, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye lideri Başar Esat ile mücadele adına radikal İslamcı gruplara destek verip bu grupları kendi kontrolü altına almak istediğini ancak bu politikasının ters tepip Türkiye’yi vurduğunu söyledi.

“Türkiye savaşın ortasında kaldı”

Phillips, “Erdoğan, bu radikal gruplarla mücadele etmek yerine onları kollayıp destek verdi. Türkiye’nin bölgedeki başarısız dış politikası nedeniyle IŞİD daha da büyüdü. Sonra da gelip Türkiye’yi vurdu. Erdoğan’ın cihatçı gruplara verdiği destek ve bölgede izlediği başarısız politikalar yüzünden Türkiye kendisini savaşın ortasında buldu,” dedi.

“IŞİD ile mücadelede Türkiye çok geç kaldı”

Phillips, Erdoğan’ın IŞİD’le mücadele etmek yerine onlarla mücadele eden Kürtleri vurmayı tercih ettiğini belirterek, “Erdoğan, IŞİD’ e karşı savaşanları yok etmeye çalışmakla çok büyük hata yaptı. Türkiye IŞİD ile mücadelede çok geç kaldı. Erdoğan, hatalarıyla ülkesini de büyük risk altına soktu” diye konuştu.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr