Haberde, “İran’ın Alvand ve Büşeyr isimli savaş gemileri Aden Körfezi’ndeki ticari gemileri korumak için gönderildi” denildi. Middle East Eye haber sitesine göre iki gemi de ‘muhrip-destroyer’ tipi donanımlı savaş gemisi niteliğinde.

Gemilerin, uluslararası gemi ticareti açısından en önemli bölgelerden biri olan Yemen’in güneyindeki sularda konuşlanacağı belirtiliyor. İran gemileriyle ilgili açıklamanın ABD’nin Husilerin kontrolündeki radar üslerine füze saldırısından birkaç saat sonra gelmesi de dikkat çekiyor. Önceki gün ABD gemilerinden yapılan saldırı, bu ülkenin Yemen topraklarına yönelik ilk doğrudan askeri müdahalesi olarak nitelendirilmişti.

HUSİLER REDDEDİYOR

ABD Savunma Bakanlığından da “ABD, gemilerimize ve ticaret trafiğine yönelik gelecekteki tehditlere de yanıt verecektir” açıklaması yapıldı. Pentagon, Husi birliklerinin, ABD gemilerine karadan füze gönderdiğini ancak gemilerin vurulmadığını ileri sürmüştü. Husi hareketi yetkilileri ise bu iddiayı reddediyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki uluslararası koalisyon, Yemen’deki Husi hareketinin kendi topraklarını tehdit ettiği iddiasıyla 2015’ten bu yana Yemen’e hava saldırıları düzenliyor. Birleşmiş Milletlere göre bu saldırılarda binlerce sivil yaşamını yitirdi. ABD ise zaman zaman kınasa da Suudi Arabistan’ın Yemen’e müdahalesini destekliyor.

Yemen’deki çatışmaları sona erdirmek için başlatılan görüşmelerden ise sonuç alınamadı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr