Washington-Moskova arasında Suriye konusunda diplomatik çabalar sonuçsuz kalıp sahada savaş daha da şiddetlenirken iki ülkeden karşılıklı atışmalar sürüyor. Dün ilk olarak Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan Suriye anlaşmalarının “Washington’ın tutumundaki belirsizlik” nedeniyle askıda olduğuna işaret eden demeç gelirken ardından da ABD yönetimi, ateşkes konusunda yürütülen müzakereleri askıya aldığını duyurdu.

Lavrov: Rusya'yı terör ve sindirmeyle tehdit ettiler

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby, “Rusya’yla ateşkes anlaşmasının sürdürülmesi için kurulan ikili kanallardaki katılımı askıya alıyoruz” dedi. ABD’nin Ortak Uygulama Merkezi’nin kurulması çalışmalarında bulunan personeli geri çekmeye hazırlandığını söyleyen Kirby, Suriye üzerindeki hava operasyonları konusundaki iletişim kanallarının açık kalacağını belirtti. Kirby, Lavrov ve ABD’li mevkidaşı John Kerry’nin 9 Eylül’de ilan ettikleri ateşkesin bozulmasıyla ilgili Rusya ve Suriye’yi suçladı. Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest de Rusya ve Suriye güçlerinin hastaneleri hedef aldığını, insani yardımların ulaştırılmasını engellediğini savundu, “Herkesin Rusya’ya yönelik sabrı sona erdi” dedi. Sputnik’in haberine göre de, “Rusya’nın Suriye içinde yüzleştiği büyüyen aşırılıkçı tehdidi hakkındaki kaygılarının haklı olduğunu düşünüyorum” diyen Earnest, ABD Başkanı Obama ve ulusal güvenlik ekibinin acil müdahale planı için çalışmaları sürdürdüğünü ifade etti.

Plütonyum resti

Bu arada dün Rusya, ABD ile yapılan plütonyum kullanımına ilişkin anlaşmayı askıya aldı. Kremlin açıklamasında, anlaşmanın ABD’nin Rusya’ya yönelik “dostane olmayan eylemleri, anlaşmadaki yükümlülüklerini yerine getirmemesi ve Rusya’nın güvenliğinin savunulması için acil önlemler alınması gereksinimi” nedeniyle askıya alındığı bildirildi. 2000’de imzalanan anlaşma kapsamında her iki taraf da 17 bin atom bombası üretmeye yetecek en az 34 metrik ton plütonyumu imha etmek konusunda anlaşmıştı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr