ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'deki son durumu görüşmek üzere bir araya geldi. Görüşmede ABD ile Rusya, Suriye'de çatışmaların durdurulması amacıyla ülke genelinde ateşkesin 12 Eylül'de Kurban Bayramı ile başlaması konusunda anlaşmaya vardı. Bakan Lavrov ve John Kerry görüşmenin ardından basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Bakan Lavrov bütün anlaşma gecikmelerine sebep olarak ABD'yi göstererek 'Bugüne kadar yaptığımız görüşmelerde Kerry alınan bütün kararları Washington'a bildireceğini iletti. Onların bu aldığımız kararları gözden geçirilmesini istemesi gecikmelerin kaynağı olmuştur" dedi. Gecikmelerden dolayı üzgün olduğunu belirten Lavrov, "Beklemekten başka yapacak bir şeyimiz yok" dedi.

Kerry görüşmelerden sonra 'durumu Washington'daki yetkililere bildirdiğini, Rusya ile anlaştıkları konuların incelenmesini istediğini ve görüşmelerin devam edeceğini' söyledi.

KERRY: RUSYA'NIN ESAD'I BARIŞ MASASINA OTURTABİLECEĞİNİ UMUYORUZ

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry basın toplantısında, "Umuyoruz ki Rusya Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı barışın sağlanması için görüşme masasına oturtabilir" diye konuştu. Lavrov, anlaşmanın Suriye hükümetine bildirildiğini ve hükümetin de Cenevre'de üzerinde uzlaşılan barış planına uyacağını bildirdiğini açıkladı. 

Kerry ise Suriye hükümetinin anlaşmanın uygulanmasında samimi olduğunu göstermesi durumunda muhalefetin de anlaşma planına uyacaklarını açıkladı. Kerry basın toplantısında barış planına uyulması durumunda Suriye’de şiddetin önemli oranda azalacağını belirterek insani yardıma en çok gereksinim duyan bölgelere yardımların ulaştırılacağını ekledi.

Rusya ve ABD, taraflara 12 Eylül Pazartesi günü gün batımı ile başlayacak ateş kes anlaşmasına uymaları çağrısında bulundular.Varılan anlaşma uyarınca ateşkesin uygulanması durumunda, ateşkesten bir hafta sonra Rusya ve ABD, IŞİD ve Nusra Cephesi’ne karşı havadan savaş uçakları ile savaşmak üzere ortak bir üs oluşturacaklar.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr