ABD’li üst düzey iki güvenlik yetkilisinin “Türk ordusundaki tasfiyelerin IŞİD’le mücadeleyi etkilemesinden endişelendiklerine” dair açıklamalarına Ankara’dan tepki yağdı. Aspen Güvenlik Forumu’na katılan Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Joseph Votel ve Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, darbe girişiminin ardından Türkiye’de işbirliği yaptıkları askerlerin bir bölümünün hapse atıldığını ve bunun operasyonlara zarar verebileceğini belirtti.

‘İki ordu sürtüştü’

Irak-Suriye operasyonlarından sorumlu General Votel, “Türkiye bizim bölgemiz ile Avrupa arasında son derece önemli bir hatta yer alıyor. Bu hat boyundaki operasyonlar etkilenecek. Kaynaklarımızı konuşlandırma konusunda Türkiye’ye oldukça bağımlıyız. İşbirliği ve birlikteliğimizin etkilenmesinden endişeliyim” dedi. İncirlik Üssü’ne günlerce elektrik verilmemesi dışında iki ordu arasında “başka sürtüşmelerin de yaşandığını” ama şimdilik bunların üstesinden geldiklerini belirtti.

‘Muhataplarımız hapiste’

Mayısta Kobani’yi ziyaret ederek YPG temsilcileriyle görüşmüş olan Votel, “Çok sayıda Türk ve özellikle askeri liderle ilişkimiz olmuştur. Bu ilişkilerin uzun vadede nasıl etkileneceği konusunda da kaygılıyım” diye konuştu. Tutuklanan subaylar arasında IŞİD’e yönelik hava saldırılarının koordinasyonunda çalışanlar olup olmadığı sorusuna “Evet, sanırım bir kısmı hapiste” cevabını verdi. İstihbarat şefi Clapper ise “Türkiye’deki ulusal güvenlik aygıtının tüm birimleri etkilendi. Muhataplarımızın çoğu ya tasfiye edildi ya da tutuklandı. Bunun gerilemeye yol açacağına ve Türklerle işbirliğini zorlaştıracağına şüphe yok” diye konuştu.

Erdoğan: Ne haddine?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD’li yetkililerin sözlerine tepki gösterdi: “Ne yazık ki Amerika’da önemli bir makamda olan general ya da amiral kalkıyor, ‘İrtibat halinde olduğumuz üst düzey komuta kademesinde olanlardan içeri alınanların olduğunu görüyorum’ diyor. İnsan biraz sıkılır ya, bunun kararını vermek senin haddine mi? Sen kimsin? Bir defa haddini bileceksin, kendini bileceksin. Sen benim ülkemdeki darbe girişimini püskürten bu devlete demokrasi adına teşekkür edeceğine darbecilerin yanında yer alıyorsun. Darbeciyi sen ülkende zaten besliyorsun.” Erdoğan “Bunun arkasında kimler olduğunu, üst aklın kimler olduğunu da gayet iyi biliyor ve bu açıklamalarla kendinizi açığa çıkarıyorsunuz. Yaptıkları tahribatla bunlar bizim sakalımızı kestiler. Kesilen sakal çok daha gür biter” diye ekledi.

Yıldırım: İtiraf demektir

Başbakan Binali Yıldırım, “Bu bir itiraf demektir. Nasıl Fethullahçı generallerin arkadaşları oluyorlarsa, o zaman onlar da aynı sınıfa dahil oluyor” tepkisini verdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “Türkiye’nin asker kapasitesini sadece bunlarla (darbeci askerlerle) sınırlı tutmak, art niyet yoksa bilgisizlik ve cahillikten kaynaklanıyor” dedi. Votel ve Clapper’ın değerlendirmelerini “saçma” bulduğunu, ordunun temizlenerek güçleneceğini savundu. İçişleri Bakanı Efkan Ala “Eğer itiraf değilse olacak iş değil. Kim nereden alınmışsa, onun yerine memleket evlatları konmuştur. Bu tamamen düşünülmeden ya da çok düşünülerek yapılmış bir açıklama. Diplomatik değeri yoktur” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr