Irak’ta 17 Ekim’den beri devam eden Musul harekâtına dün kazanımları konsolide etmek için birkaç günlüğüne ara verildiği açıklandı. ABD öncülüğündeki koalisyonun Irak’taki sözcüsü albay John Dorrian dün akşam şu açıklamayı yaptı: “Ara verip yeniden konumlanıyorlar, onarım yapıyorlar, arka cepheyi temizliyorlar. Sadece birkaç gün alacağını ve tekrar Musul’a doğru ilerlemeye geçileceğini sanıyoruz. Kendi oyun planı böyle ve buna sadık kalacaklarına inanıyoruz.” Irak güçlerinin kendilerini IŞİD taktiklerine uyarlamaya çalıştığından söz eden Dorrian, koalisyonun ise IŞİD tünelleri başta olmak üzere hava saldırılarına devam edeceğini belirtti. Operasyon başladığından beri 2500 füze, bomba, roket attıklarını kaydetti.

Koalisyon “morallerin bozulmaması” gerekçesiyle tarafların can kayıplarıyla ilgili resmi açıklama yapmıyor. Önceki gün ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Joseph Votel 800-900 IŞİD’li öldürdükleri tahminini dile getirmişti. Mola açıklaması gerçek bilançoyla ilgili soru işaretlerini beraberinde getirdi.

‘Kaçışı engellemek için’

Harekâtta şimdilik kilit rol üstlenmeyen Şii milisler, dünkü moladan önce Tel Afer operasyonuna başlamak üzere oldukları açıklaması yaptı. Musul’un kuzeybatısındaki Tel Afer hem Şii hem Sünni Türkmenlerin memleketi olması bakımından mezhepçi fay hattı üzerinde. İki yıl önce IŞİD’in eline geçmesiyle buradan kaçan Şii Türkmenlerin çoğu Şii milislere katılmıştı. Tel Afer, IŞİD’in Suriye’deki kalesi Rakka’ya atlama tahtası niteliğiyle stratejik önem de taşıyor. Tel Afer alınırsa, Musul tamamen kuşatılacak. Çoğunluğunu Şii milislerin oluşturduğu Haşdi Şaabi, yani Gönüllü Halk Güçleri’nin sözcüsü Ahmed Asadi, dün “Tel Afer’i IŞİD’den temizleme operasyonu birkaç gün ya da saatler içinde başlayabilir” diyerek ekledi: “Burası en önemli ve en tehlikeli hat, zira Musul’u Rakka’ya bağlıyor, dolayısıyla IŞİD’in tek ikmal ve kaçış hattı. Tel Afer nihai hedef, piramitin tepesi, oraya ulaşmak için yoldaki köyleri de kurtarmamız lazım.”

‘Görevimiz sınırı korumak’

Haşdi Şaabi komutanlarından Ebu Mehdi el Mühendis de Lübnan’ın el Ahbar gazetesine, Irak’ın Suriye sınırlarının korunması görevinin kendilerine verildiğini söyledi. Irak’ta Türk askeri varlığına Irak hükümeti gibi karşı çıktıklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Haşdi Şaabi’nin Musul ya da Tel Afer’e girmesine sert dille karşı çıkarken “Allah’a şükür muktediriz” demişti.

 Kaynak: Cumhuriyet.com.tr