Madde 80’nin Anayasa’ya aykırı olduğunu savunan Sivil Toplum Kuruluşları İstiklal Caddesi’nde bulunan İstanbul Çevre Mühendisleri Odası’nda bir araya geldi. Çok sayıda çevre örgütü temsilcisinin katıldığı toplantıya çevre ve ekoloji hareketleri avukatı İbrahim Demirci, Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi üyesi Kübra Ayçiçek, CHP eski milletvekili Melda Onur ve çevre aktivisti Celal Karaca katıldı.

80. MADDE EKİM AYINDA TORBA YASA İLE KABUL EDİLDİ

Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 80. Madde, “6745 Sayılı Türkiye Varlık Fonu Kurulması ile Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun” içinde yer alıyor. Gündeme 70. madde olarak giren, bu isimle Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülürken bir gecede 75. madde adını alarak Meclis’ten geçirilen yasa ‘80. Madde’ olarak 7 Ekim 2016 tarihinde yürürlüğe girmişti.

“BAKANLAR KURULU ONAYLADIĞI ANDA, KAZMAYI KAPIP İSTEDİĞİNİZİ YAPABİLİRSİNİZ”

80. Maddenin kapsamı hakkında bilgi veren avukat İbrahim Demirci, bir iş kurmak için yapılması gereken tüm prosedürlerin ortadan kaldırıldığını, konuyla ilgili olarak Bakanlar Kurulu’nun yetkilendirildiğini söyledi. Yasanın orman alanından, konut alanına, şahıs malından hazine arazisine kadar çok geniş bir kapsamda olduğunu belirten Demirci, “Orman, mera alanı, sit alanı, konut alanı hatta özel mülkiyet fark etmez. Yeter ki siz bir proje ile gelin. Bunu Bakanlar Kurulu’na sunun. Bakanlar Kurulu ‘bu proje istisna kapsamındadır’ dediği anda elinize kazma küreği alıp istediğiniz her şeyi yapabilirsiniz. Kimse yaptığınız işleme karşı hukuki bir işlem başlatamaz” dedi. Yasanın doğadan değil yatırımcıdan yana bir yasa olduğunu savunan Demirci, “Bir azarKamulaştırma işlemine bile gerek duymadan, bir arazi şirkete devredilebilir, yatırımcının kullanımına izin verilebilir” şeklinde konuştu.

“CHP ANAYASA MAHKEMESİNE TAŞIYACAK”

Yasanın önümüzdeki hafta CHP tarafından Anayasa Mahkemesi’ne taşınacağını söyleyen eski CHP milletvekili Melda Onur, yasanın Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi gerektiğini belirtti. Onur askeri arazilerle birlikte çok sayıda arazinin ranta açılması kaygısı taşıdığını söyleyerek “Şu anda AKP mütehatilerinin gece uyuyamadığını düşünüyorum. Bu arazileri nasıl paylaşırız diye düşünüyorlar” dedi.

“80. MADDE ULUSLARARASI ANLAŞMALARA AYKIRI”

Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi üyesi Kübra Ayçiçek, 80. Madde’nin çevreyi ve ekolojik dengeyi korumak üzere imzalanmış uluslar arası anlaşmalara aykırı olduğunu vurgulayarak, “Biz herhangi bir yatırımı yaparken sadece kendi halkımıza değil, dünyaya karşı da sorumluyuz” diye konuştu.

Basın mensuplarına dağıtılan bilgilendirme notuna göre, 80 madde çok sayıda uluslararası anlaşmaya aykırı. Bu anlaşmalar şöyle:

* Ramsar Özellikle Su Kuşları Yaşama Ortamı Olarak Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Hakkında Sözleşme

* Paris Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunması Sözleşmesi

* Stockholm BM İnsan ve Çevre Konferansı Bildirgesi

* Washington (CITES) Nesli Tehlikede Olan Yabani Bitki ve Hayvan Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme

* Barselona Akdeniz’in Deniz Ortamı ve Kıyı Bölgesinin Korunması Sözleşmesi

* Bern Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi

* Granada Avrupa Mimari Mirasının Korunması Sözleşmesi

* Basel Tehlikeli Atıkların Sınırlar Ötesi Taşınımının Ve Bertarafının Kontrolüne İlişkin Sözleşme
* Valetta Avrupa Arkeolojik Mirasının Korunması Sözleşmesi

* Rio Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi

* Rio Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi

* 1992- Rio BM Ormancılık Prensipleri

* Kyoto Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ne Yönelik Kyoto Protokolü
* Floransa Avrupa Peyzaj Sözleşmesi

* Rio+ 20 BM Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr