78'liler Girişimi üyeleri, 'Darbelere Hayır' demek için 13.00 sıralarında Kazancı Yokuşu başındaki 1 Mayıs Anıtı Anıtı önünde bir araya geldi. Anıtın çevresinde güvenlik önlemi alan polis, katılımcıları tek tek arayarak alana aldı.

'12 Eylül'den 15 Temmuz'a, Sonrasına Darbelere Hayır' yazılı büyük bir pankart açan grup, 'Darbesiz Siyaset', 'Darbesiz Demokrasi' yazılı çok sayıda döviz açarak darbeye karşıtı mesaj verdi.

"DARBELER VE DARBECİLERİN YARGILANMASINDA AYRIM YAPILMAMALI"

78'liler Girişimi'nin öncülüğünde gerçekleşen eyleme Emekçi Hareket Partisi, HDP, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği destek verdi. Grup adına yapılan ortak basın açıklamasını Nimet Tanrıkulu okudu.

Darbelerin toplumun geleceğine yapıldığının vurgulandığı açıklamada özetle, "Darbeler ve darbecilerin yargılanmasında ayrım yapılmamalı. 15 Temmuz'un üzerine giderken 12 Eylül darbecilerinin ve suç ortaklarının üzerine de gidilmeli. Darbelerle yüzleşilmesi, darbelerin bütün yanlarıyla halka anlatılması, halkı aydınlatma hareketinin toplumsallaşması gerekiyor. Darbenin topluma ve demokrasiye karşı yapıldığı bir ön kabulse çıkış yolu demokrasiden geçen" ifadelerine yer verildi.

Grup basın açıklaması ve konuşmaların ardından olaysız bir şekilde dağıldı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr