Şehitkamil İlçesi'ne bağlı Taşlıca Mahallesi'nde oturan 4 çocuk babası Ali Erikçi'nin sol bacağı geçen yıl damar tıkanıklığı nedeniyle diz üstünden kesildi. Protez bacakla yürüyebilen astım hastası Erikçi, malulen emekli olmak amacıyla SGK'ya başvurdu. Erikçi, SGK'nın talebiyle Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nden sağlık kuruluna rapor için gönderildi. Sağlık raporunun SGK tarafından yapılan incelemesinde Erikçi'nin 'Yüzde 60 çalışabilir' olduğuna kanaat getirilerek başvurusu kabul edilmedi.

Malulen emeklilik için gerekli olan 1800 günlük sigorta priminin tamamlanması için SGK'ya askerlik dönemi için 14 bin lira para yatırdığını belirten Erikçi, mağdur olduğunu söyledi.

Geçmişte çeşitli işlerde çalıştığını, son yıllarda ise rahatsızlığı nedeniyle çalışamadığını anlatan Erikçi, emekli olabilmesi için yetkililerden yardım isteyerek şöyle dedi:

"HASTANE BAN RAPOR VERDİ, SGK REDDETTİ"

"Hastane bana rapor verdi, Sosyal Güvenlik Kurumu ise beni reddetti. SGK sağlam olduğumu ve çalışmam gerektiğini söylüyor. 100 liraya muhtaç durumdayız. Eşimin yardımıyla günlük işlerimi karşılıyorum. Komşularımız ve yakınlarımızın da desteğiyle yaşamımızı sürdürebiliyoruz. Kimseye muhtaç olmadan yaşamak için malulen emekli olmak istedim ama SGK bunu kabul etmedi. Tek ayağımla çalışabileceğimi söylüyor. Ben protez bacak ve koltuk değneği ile zor yürüyorum. Bu yaştan sonra çalışmak istesem de kimse bana iş vermez. Zor durumda, ne yapacağımı bilemez haldeyim. Yetkililerin duyarlılığını ve bu konuda yardımını bekliyorum" dedi.

Hatice Erikçi ise, eşi Ali Erikçi'nin engelli ve çalışamaz durumda olduğunu savunarak, "Benim eşim engelli, çalışanımız yok, bakanımız yok. Çocuklarımız başka yerlerde kendilerine zor bakıyorlar. Kimsemiz yok ve komşularımız Allah rızası için ekmek getiriyorlar. Emekli maaşı olursa kimseye muhtaç olmayız" diye konuştu.

SGK yetkilileri de, malulen emeklilik için başvuru sahibinin en az 'Yüzde 60 iş göremez' raporunun bulunması ve 10 yılda en az 5 yıl sigorta priminin yatırılmış olması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr