CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, 2016 yılının gazetecilik mesleği ve medya sektörü için kara bir yıl olduğunu söyledi. Yarkadaş, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kapsamında 170’e yakın gazete, televizyon, radyo, haber ajansı, dergi ve yayınevinin kapatıldığını, 13’ü imtiyaz sahibi ve yazı işleri müdürü 148 gazetecinin tutuklu olduğunu kaydetti.

CHP’li Barış Yarkadaş, 2016 yılında medyaya yönelik baskılarla ilgili rapor hazırladı. Yarkadaş yaptığı açıklamada, FETÖ’ye ait yayın organları dışında birçok muhalif yayın organının da kapatıldığını belirterek, “Bu süreçte, 2 bin 500 civarında medya çalışanı ve gazeteci işsiz kaldı, yüzlerce gazetecinin basın kartları iptal edildi. Bilinmeyen sayıda gazetecinin pasaportu iptal edilerek yurtdışına seyahat etmeleri fiilen yasaklandı. Onlarca gazetecinin de mal varlıklarına el konuldu” dedi. 2017 yılının gazetecilik ve medya sektörü için daha zorlu bir yıl olacağını kaydeden Yarkadaş, “650 gazeteci hakkında attığı tweetlerden dolayı soruşturma yürütüldüğünü biliyoruz. Devletin ajansı, gazeteci Ahmet Şık’a yöneltilen suçlamaları servis ediyor. Yazarlar, aydınlar sokakta ölümle tehdit ediliyor. Hapisteki gazetecilerin sayısı gün geçtikçe kartopu gibi büyüyor. 2016 yılındaki medya ve gazeteciler üzerinde yaratılan korku iklimi çok ürkütücü. Türkiye’de gazeteciler genel olarak önümüzdeki yıldan da umutsuz. 2017’de yapılması muhtemel referandum nedeniyle basına yönelik baskının artabileceği endişesi hat safhada. 2017’de hapisteki tüm gazeteciler için yargılama sürecinin başlamasını ümit ediyorum” ifadelerini kullandı.

Raporda yer alan kasım- aralık aylarına ilişkin veriler şöyle:

* Sözcü 18 Haber Sitesi genel yayın yönetmeni gazeteci Vedat Beki gözaltına alındı.

* Doğan Holding’in Ankara Sorumlusu Barbaros Muratoğlu tutuklandı.

* BBC Türkçe muhabiri Hatice Kamer, haber takibi için gittiği Siirt’in Şirvan ilçesinde gözaltına alındı.

* Kapatılan D muhabirleri Meltem Oktay ile Uğur Akgül’e sosyal medya paylaşımları nedeniyle 4’er yıl hapis cezası verildi. l D muhabiri Fethi Balaman Mardin Kızıltepe’de gözaltına alındı.

* Hüsnü Mahalli “Cumhurbaşkanı’na hakaret” ve “Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret” suçlarından tutuklandı.

* Gazeteci Aydın Engin, iki kez ölümle tehdit edildi.

* DBER Haber Şefi Ömer Çelik, DBER Diyarbakır muhabiri Metin Yoksu ile Diken Yazarı Tunca Öğreten gözaltına alındı. Yolculuk gazetesi Yazı İşleri Müdürü ve İmtiyaz Sahibi Eray Sargın ve ETHA Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Derya Okatan gözaltına alındı.

* Ahmet Şık gözaltına alındı. l YOL TV kapatıldı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr