Şirvan İlçesi'ne bağlı Maden Köyü'ndeki bir bakır madeninde, 17 Kasım akşam saatlerinde heyelan nedeniyle meydana gelen göçük altında kalan 16 işçiden 6'sının cesetleri çıkarıldı. 5 ilden AFAD, UMKE, Türk Kızılayı, Siirt İtfaiye Müdürlüğü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı yaklaşık 100 kişilik ekip, 50 iş makinesi ve 3 arama köpeğiyle, toprak altında kalan 10 kişiyi arama kurtarma çalışmaları ise sürüyor.

Bugün sabah saat 09.30'da arama kurtarma çalışmasının yapıldığı bölgeye gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, burada oluşturulan kriz merkezine giderek, buradaki görevlilerden son çalışmalar hakkında bilgi aldı. Toprak altında kalan 10 işçinin yakınlarıyla da burada basına kapalı bir şekilde görüşen Bakan Akdağ, daha sonra kazı çalışmalarının yapıldığı bölgeye gitti.

BAKAN AKDAĞ: BEN BİR İHMAL GÖRMEDİM

Bakan Akdağ, burada ailelere, çalışmaları detaylarıyla anlattı. Herhangi bir ihmalin olup olmadığı sorusuna Bakan Akdağ, şu yanıtı verdi:

"Değerli arkadaşlar perşembe günü Siirt'in Şirvan İlçesi'ne bağlı Maden Köyü'nde hepimizi derinden üzen bir maden kazası meydana geldi. Bu maden kazasında elimizdeki bilgilere göre, valiliğimizin elindeki bilgilere göçük altında 16 kişinin kaldığını biliyoruz. Bunlardan 6 kardeşimiz çıkarıldı. Vefat etmiş olan kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Arama kurtarma çalışmaları büyük bir ciddiyetle devam ediyor. Sayın Başbakanımız'ın talimatı ile ben buraya geldim, Erzurum'daydım yine Ulaşatırma Bakanımızın özel uçağı ile Siirt'e geldim. Helikopter ile olay mahaline geldik. Gördüğüm kadarıyla hem AFAD yetkilileri, hem de Enerji Bakanımız'ın ekipleri çok iyi bir şekilde organize olmuş durumdadırlar. Burada arama kurtarma çalışmaları büyük bir titizlik ve uzanlıkla arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Aileler ile geniş bir görüşme yaptık, onların düşüncelerini aldık. Onların da kendilerine göre bazı düşünceleri var; 'Kurtarma çalışmaları nasıl yapılsın' diye görüşlerini bildirdiler. Takdir edersiniz ki bu işler uzmanlar tarafından büyük bir titizlilik ile yapılıyor. Olay mahalinde çok sayıda iş makineleri var. Göçük altında kalan kardeşlerimize en kısa zamanda ulaşmaya gayret edilirken, öte yandan da bu çalışmaları yapan iş makinası çalışanlarına, Allah korusun zarar vermeden yapmak lazım. Büyük bir ciddiyetle mesele devam ediyor. Tabi olayın oluş biçimi, sebebi ile alakalı olarak bir taraftan idari soruşturma ve savcılık soruşturması devam ediyor. Şu anda bir bütün dikkatimizi göçük altındaki kardeşlerimize, onların ailelerine yöneltmiş durumdayız. Aileleri için de Aile Bakanlığımız ciddi bir pisiko destek sağlıyor. Bir taraftan güvenlik tedbirlerini almak gerekir, güvenlik tedbirleri sahada alınmış durumda. Sağlık Bakanlığımız ekipleri; hem ulusal medikal kurtarma ekipleri, hem de 112'den arkadaşlarımız olay yerindeler, meseleyi takip ediyoruz. Bu hususta benin herhangi bir şey söylemem doğru olmaz. Yani ben herhangi bir ihmal görmedim. Ama bu hususta, söylediğim gibi mesele uzmanların, bilir kişilerin idari ve savcılığın soruşturması ile karar verilir, açıklık getirir. Söylediğimiz gibi biz dikkatimizi göçük altına kalan kardeşlerimize çevirdik ve şu an işimiz budur."

Maden Köyü'nden helikopter ile Siirt'e gelen Bakan Recep Akdağ, daha sonra göçük altında kalan Sedat Bulut'un taziyesine katıldı. Bakan Akdağ, Sedat Bulut'un babasına başsağlığı dileğinde bulundu.

10 İŞÇİ HALA GÖÇÜK ALTINDA

Arama kurtarma çalışmaları aralıksız devam ederken, toprak altında kalan 16 işçiden bugüne kadar Murat Ant, Şefik Tuncer, Reşit Can, Sedat Bulut, Abdurrahim Sönmezsoy, Abdulbaki Aydın olmak üzere 6 işçinin cesedi çıkarılırken; Yavuz Yıldız, Savaş Kızılkan, Bedrettin Çaylı, İsmail Tekin, Mahmut Batumak, Halil Başer, Nüsret Beyza Alma, Mehmet Kasım Tari, Kerem Arat, İbrahim Kılınç olmak üzere toprak altında kalan 10 kişiyi arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.



 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr