Kuruluşunun 50. yılını kutlayan Netaş’ın hedefini “Türkiye’den bilgi ve iletişim alanında küresel bir teknoloji markası çıkarmak” olarak tanımlıyor şirketin Üst Yöneticisi (CEO) Müjdat Altay. Netaş, 1967 yılında, Türkiye’nin iletişim gereksinimini yerli üretimle karşılama hedefiyle PTT (Türk Telekom) ve Kanada’nın Northern Electric Company Limited ortaklığıyla kurulan bir şirket. Yarım asırda elden ele dolaşmasına karşın ayakta kalmayı başarmış. Nortel’ten JP Morgan’a ve şimdi de Çinli teknoloji devi ZTE Cooperatif’e... Altay, 6 Mayıs’ta anlaşmanın sağlandığını, 10 milyon dolar kaparo veren Çinli ZTE’nin 101 milyon dolar değer biçilen Netaş’ın yüzde 48’ini satın alma işleminin başladığını söylüyor. Bugün Türkiye’nin en büyük sistem entegratörü olan şirket, son 10 yılda 10 kat büyümeyi başarmış ve 400 milyon dolarlık yazılım ihraç eder hale gelmiş.

‘Yerliyiz, milli değil’

“4.5G çok doğru bir karardı” diyen Altay, “Yerli firmayız ama milli değiliz” diyor. Netaş’ın JP Morgan’dan ZTE’ye geçecek yüzde 48 hissesinin yanı sıra yüzde 18 hissesi TSK’de, geri kalanı ise borsada halka açık. 1973’te Türkiye’nin ilk özel telekom Ar-Ge’sini kuran şirketin Ar-Ge’sinde şu an 700’ün üzerinde mühendis görev yapıyor. Son 3 yılda 58’i uluslararası toplam 106 bilimsel yayın yapmış, 220 patent başvurusu gerçekleştirmiş. Son 9 yılda 6 kez Türkiye’nin “Yazılım İhracatı Şampiyonu” olmuş.

Kanadalı fonla küresel pazarlara açıyoruz

Altay, bugün dünyada teknolojide daha iyi bir yerde olmamamızın sebebini 1994-2004 yıllarındaki döneme bağlıyor. “Tansu Çiller’in döneminde ayağımız kesildi. Enflasyonun yüksek olduğu yıllardı ve teşvik alıyorduk, paramızı 3 yıl sonra veriyorlardı.

Birçok şirket Ar-Ge’sini kapatmak zorunda kaldı. Alcatel, Simco, Ericson Türkiye’den çekildi. Türkiye bir 10 yıl kaybetti” diyerek... Altay, Netaş’ın, Kanadalı yatırımcı Sir Terrence H. Matthews’un şirketi olan Wesley Clover ile 30 Eylül 2015 tarihinde bir işbirliği yaptığını Netaş Wesley Clover Teknoloji Fonu’nu kurduğunu söyleyerek şu bilgileri de verdi: “10 milyon dolarlık bir fon olan Netaş Wesley Clover Teknoloji Fonu, inovatif ve girişimci yeni mezun Türk gençlerinin faaliyete geçirdiği 6 şirketin küresel pazarlara açılmalarına destek oluyor. Netaş’ın NWCTF ile amacı sadece genç mühendislere yeni teknoloji geliştirme imkânı vermek değil; mentorluk yapmak, dünyaya açılma fırsatı sağlamak.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr