Selçuk Üniversitesi Dilek Sabancı Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü öğrencileri, her yıl 27 Mart’ta dünya çapında kutlanan “Dünya Tiyatro Günü” için bu yıl da hazırlık yapmışlardı. Ancak okul yönetimi öğrencilerin sahneye taşıyacağı oyun için ‘sahne’ izni vermedi. Cumhuriyet’i arayan ve adlarının açıklanmasını istemeyen tiyatro öğrencileri, okul yönetiminin “kendilerini cezalandırmak istedikleri” gerekçesiyle izin vermediklerini ileri sürerken, okul yönetimi ise “tadilatı” bahane gösterdi. Öğrenciler, Cumhuriyet’le şu bilgileri paylaştı:

Tadilat ‘bahane’si

“Bizler, okulumuzda yaşanan, yaşadığımız ve yaşanması mümkün olan konuları dile getirmek ve okulumuzun eğitiminin daha iyi noktalara gelmesi için Rektörlüğümüze e-posta gönderdik. Çünkü psikolojimizin bozulmasına neden olan durumlar yaşadık. Bu problemleri okul içinde çözmek istedik ancak bizimle konuşmak istemediler. Bu e-postalar gönderildikten sonra okul yönetimi bizlerle bir toplantı yaptı ve bu toplantıda okuldaki tüm faaliyetlerin - 27 Mart Dünya Tiyatro Günü dahil - askıya alındığı söylendi. Bu toplantı kamera ile kayda alındı.

Tiyatro bölümüne sahip olan bir konservatuvarın yılda bir gün olan Dünya Tiyatro Günü’nü engellemesi öğrencileri duygusal olarak büyük bir hezeyana uğrattı. Üniversitenin internet sayfasında 24 Mart’ta sahnelenecek ‘Hayvanat Bahçesi’ ve 27 Mart’ta (dün) sahnelenecek ‘80 Günde Devri Alem’ oyunlarının iptal duyurusu yapıldı. Daha sonra ‘konservatuvar binasının tadilatı nedeniyle 27 Mart günü kapalı olduğuna’ dair bir yazı okul panolarına asıldı.”

DT sahne vermedi

Öte yandan dün “27 Mart Dünya Tiyatro Günü” nedeniyle başlayan ve 10 Nisan’a dek sürecek “10. Ankara Uluslararası ETHOS Tiyatro Festivali” için festival yönetiminin DT yönetiminden talep ettiği sahne isteğine de “ret” yanıtı geldi. DT’den “ret” yanıtı alan festival yönetimi, uluslararası bir festival olan ETHOS’ta izleyici ile buluşacak oyunlarını Bombus Cafe, Deli Sanat, Ertan Gösteri Merkezi, Ankara MSM Panora AVM, Ankara Sanat Tiyatrosu, Sahne Parça, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi gibi sahnelere taşıdı.

DT, daha önce de oyuncu Levent Üzümcü’nün rol aldığı “Anlatılan Senin Hikâyendir” adlı oyun için ve Kültür Sanat Sen’in İstanbul’da gerçekleştireceği “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” etkinliği için de sahne tahsisine izin vermemişti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr