Yapı Kredi Üst Yöneticisi (CEO) Faik Açıkalın, küresel siyasi ve jeopolitik risklerin 2017’de küresel ekonominin odağında olacağını belirterek, bu gelişmelerin TL’ye yansımalarının bankacılık sektöründe kârlılığı belirleyeceğini söyledi. Açıkalın, Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) bankacılık sektörünü destekleyici uygulamaları sayesinde oluşabilecek risklerin etkisinin sınırlı kalmasını beklediklerini belirtti.

Faik Açıkalın, 2016’da bankacılık sektörünü etkileyen gelişmeler ve 2017 beklentileriyle ilgili gazetemizin sorularını yanıtladı. 2016’nın en önemli gelişmelerini İngiltere’nin AB’den çıkma kararı, ABD başkanlık seçimleri, merkez bankası kararları ve jeopolitik riskler olarak sıralayan Açıkalın, 2017’de de küresel belirsizlik ortamının belirleyici olacağını söyledi. Açıkalın’ın sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

Ekonomiye destek

- Bankacılık sektörü 2016’yı nasıl kapattı, hedefler tuttu mu?

2016’da gelişmiş ülke merkez bankalarının uyguladığı genişleyici para politikaları sonucu oluşan düşük faiz ortamı ve ABD Merkez Bankası Fed’in 2016’da gerçekleştirmeyi planladığı faiz artışı konusunda yavaş davranması Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişen ülkelere nakit akışını destekledi. Yurt içinde ise TCMB marttan itibaren kademeli olarak faiz indirimleri gerçekleştirdi. Küresel ve yerel ölçekte piyasaların dalgalı olduğu 2016’da, bankacılık sektörü büyümeye ve ekonomiye olan desteğini artırmaya devam etti. Bankaların verimlilik artışına verdiği önemin artması ve BDDK’nin gerçekleştirdiği makro ihtiyati tedbirlerde attığı rahatlatıcı adımlar sektör kârlılığını destekledi. Kârlılık Eylül 2016 itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55 seviyesinde güçlü bir artış gösterdi.

Hasat zamanı

- 2016 Yapı Kredi için nasıl bir yıl oldu?

Bu senenin başından bu yana daha önceki senelerde gerçekleştirdiğimiz yatırımların karşılığını alıyoruz. Bu nedenle de yılı “hasat zamanı” olarak nitelendiriyoruz.

Toplam kredilerde 161.6 milyar TL’ye ulaştık. Yılın ilk dokuz ayında sermaye yeterlilik rasyosumuz yüzde 15 seviyesine yükselirken net kârımız 2.4 milyar TL oldu. Sadece proje finansmanı kredilerimizdeki dokuz aylık artış yüzde 13 olarak gerçekleşti. Toplam mevduatımız sene başından bu yana yüzde 7 büyüdü ve 138.6 milyar TL’ye ulaştı. 2016’da yurtdışı piyasalardan 3 milyar 100 milyon dolarlık finansman sağladık. Dijital bankacılık yıl içinde odaklandığımız alanların başında geldi. Mobil şubemizi yeniledik. Yenilenen mobil bankacılık uygulamamızla Türkiye’de ilk kez gelişmiş göz tanıma sistemi teknolojisini mobil şubemize adapte ettik. QR kod ile ATM’ye dokunmadan çok hızlı para çekme işlemi ve Çağrı Merkezi’ne direkt bağlanma gibi özellikler getirdik. Kredi kartı alacak bakiyesinde pazar payımızı yüzde 21.9’a yükselttik.

Dijital başrolde olacak

- Sendikalar ve iş dünyası, terörün insanlığın düşmanı olduğunu dile getirdi n Yapı Kredi için 2017 öngörülerinizi paylaşır mısınız?

Yapı Kredi olarak 2017’de dengeli büyümeye devam edeceğiz. Büyük projelere her zaman destek vermeyi, ülkemiz ekonomisine katkı sağlamayı sürdereceğiz. Aynı zamanda hedefimiz aktif kalitemizi, sermaye ve likidite tabanımızı koruyarak kârlılığımızı artırmak olacak. Dijital bankacılık ise bizim için başrolde olmaya devam edecek. Dijitalleşme alanındaki trendleri yakından takip ederek müşterilerimizin hayatını kolaylaştırmayı sürdüreceğiz. Aynı şekilde bankacılık sektörü için de dijitalleşme önemini korumaya devam edecek.

Şaşırtıcı gelişmeler oldu

- 2016’da sektörü olumlu ya da olumsuz etkileyen üç gelişme sizce nelerdir?

2016 tüm dünya açısından karmaşık ve şaşırtıcı gelişmelerin meydana geldiği bir yıldı. Dünyanın birçok yerinde siyasi ve ekonomik çalkantılar yaşandı. ABD ekonomisinde toparlanma beklenenden düşük kaldı. Avrupa Merkez Bankası ise ekonomideki durgunlukla mücadele etmek için uyguladığı genişleyici para politikasını yıl içinde yaptığı açıklamalarla önce Mart 2017’ye, daha sonra Aralık 2017’ye uzattı.

Diğer taraftan, İngiltere’nin AB’den çıkma kararı, ABD başkanlık seçiminden çıkan sonuç ve artan jeopolitik riskler dünya genelinde belirsizliği arttırdı.

- 2017’de kârlılık oranları ve maliyetler nasıl değişecek, sektör nelerden etkilenecek?

2017’de bankacılık sektöründe fonlama maliyetlerinin gidişatını küresel belirsizlik ortamındaki gelişmeler, Fed faiz kararları, bu gelişmelerin TL’ye yansımaları ve bunlara karşılık TCMB’nin alacağı faiz aksiyonları belirleyecek. TCMB ve BDDK yıl içerisinde sektörü destekleyici adımlar attı. Bu yönde destekleyici ek adımların atılması halinde sektörün olumlu etkileneceği görüşündeyiz.

Dünyaya baktığımızda ise 2017’nin odağında ABD Başkanlık seçimi sonrasında meydana gelebilecek politika değişiklikleri, Fed faiz artırım kararları, Avrupa’da İngiltere kaynaklı yükselen siyasi belirsizlikler ve jeopolitik ortam olacak. Ayrıca, Avrupa Merkez Bankası’nın daha önce Mart 2017’ye kadar sürdüreceğini açıkladığı genişleyici para politikasını mart sonrasında devam ettirip ettirmeyeceği de yakından takip ettiğimiz diğer gelişmeler arasında olacak.

Tüm bunlara rağmen 2017’nin, bankacılık dahil olmak üzere tüm sektörler için verimli bir yıl olacağını düşünüyoruz. Ayrıca TCMB ve BDDK’nın bankacılık sektörünü destekleyici uygulamaları sayesinde oluşabilecek risklerin etkisinin sınırlı kalmasını bekliyoruz.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr