Doğa ve yaşam savunucuları, 2016’da, tüm Türkiye’de, çevre yıkımına karşı ayaktaydı. Doğaya darbe vuracak nükleer, maden, termik ve HES yatırımlarına karşı hukuk mücadelesi yürüttüler. Çevre aktivistleri, 2017’de de yaşam için alanlarda olacaklar. Akkuyu’dan Artvin’e, Hasankeyf’ten Çanakkale’ye dek, tarım alanlarını yok eden, ekosistemi tehdit eden, doğanın dengesini bozan projelere ve ranta karşı direnecekler. Yargı süreci 2017’de sonuçlanması beklenen 5 çevre davasını sizler için derledik.

Bitmeyen nükleer sevdası

Türkiye’de yer tahsisi 40 yıl önce yapılan Akkuyu Nükleer Santrali’nin temeli 2015 Nisan ayında atıldı. Çevreciler, santrala karşı dava açtı. Dosya rapor hazırlaması için bilirkişiye gönderildi. Bilirkişi, Büyükeceli’deki santral alanında, 11 Temmuz 2016’da, keşif yaptı. Keşif günü 500’e yakın nükleer karşıtı aktivist de Büyükeceli’de toplandı. Darbe girişimi sonrası, bilirkişilerden Prof. Dr. Ali Osman Öncel, kamu görevinden ihraç edildi. Keşif bu nedenle 5 Aralık 2016’da tekrarlandı. Santrali, Rus Devlet Nükleer Şirketi Rosatom inşaa ediyor. İkinci nükleer santral, Sinop, İnceburun Yarımadası’nda deniz kenarına kurulacak. Kanadalı Candu şirketi ile ve Elektrik Üretim AŞ arasında imzalar atıldı. Üçüncü nükleer santralin ise İğneada’ya yapılmasının planlandığı açıklandı.

Her yerimiz Termik Santral

Çanakkale’nin cennet koyları, termik santrallarla yok olma tehlikesi altında. Ciddi tahribata uğrayan Zonguldak’a da yeni termik santral yapılması gündemde. Bartın’a yapılmak istenen kömürlü termik santrala karşı binlerce kişinin katılımıyla yeni bir dava açıldı. Amasra’da kurulması planlanan termik santrala karşı imza kampanyası başlatıldı. Bartın Platformu Bileşenleri, hukuk mücadelesinde destek istiyor. Son olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yeni bir KHK ile Silivri ve Kırklareli Vize’de tarım ve orman alanı iki bölgeyi “Enerji Üretim Alanı” ilan ederek, termik santral yapılmasının önünü açtı. Bölge halkı ve çevre aktivistleri karara itiraz etti.

HES’lere karşı isyan büyüyor

Karadeniz Bölgesi’nde faal durumdaki yüzü aşkın HES, derelerde su seviyesini düşürdü. Canlı hayatını olumsuz etkiledi. Yeraltı sularının yerini değiştirdi. HES’e karşı mücadele 2017’ye de damgasını vuracak. Amasya’nın merkeze bağlı Yeşildere Mahallesi sınırları içerisinden geçen Yeşilırmak üzerine kurulması planlanan HES’e karşı, halk sokağa döküldü. Karaman’ın Sarıveliler ilçesine bağlı Göktepe beldesinde bulunan Fariske Çayı, tarihi ve doğal değerleriyle bilinen yöre için önemli bir su kaynağı. Fariske üçüncü HES tehdidi altında.

YAYLALAR KARA BULUTLU

Karadeniz Bölgesi kara bulutlardan bir türlü kurtulamıyor. Karadeniz yaylalarını birbirine bağlayarak turizm yatırımlarına açmayı hedefleyen Yeşil Yol projesine karşı yaylalarda verilen mücadele sürüyor. 2015’te ilk kez Rabia Ana’nın isyanıyla medyanın gündemine gelen direniş, yeşil yol yapımını yavaşlatmıştı. 10 Ekim’de Rize’nin Kavrun Yaylası’nda Yeşil Yol çalışmalarına engel olmak isteyen 11 aktivist gözaltına alındı. Yeşil Yol’a karşı sivil toplum kuruluşları tarafından açılan davalar devam ediyor.

CERATTEPE HEP İŞ TAHKABARTTI

Kafkasör Yaylası Cerattepe Artvin’in doğa harikası bölgelerinden... Sadece ormanıyla değil, bitki örtüsü ve cevheriyle de bir bütün ve doğal dengesi bozulmaması gereken bir tabiat. Cerattepe üzerinde 20 yılı aşkın süredir maden ocağı tehditi sürüyor. Cengiz Holding’in çalıştırmak istediği maden ocağı için hazırlanan ÇED raporuna karşı Türkiye’nin en büyük çevre davası açıldı. Rize İdare Mahkemesi’nde 19 Eylül’de görülen davada, Yeşil Artvin Derneği yöneticileri ve avukatları mahkeme heyetini reddetti. Talebi aynı gün reddeden mahkeme, bir gün sonra kararını açıkladı. Davayı reddetti. Yeşil Artvin Derneği, Danıştay’da itiraz etti. Artvin’de, dava önceki valilik tarafından getirilen eylem yasağı sürüyor. Şehirde basın açıklaması dahil afiş asmak bile yasak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr