Antalya’nın Demre ilçesinde bulunan Andriake Antik Kenti’nde yedi yıldır süren kazılarda edinilen bulguların sergilendiği Likya Uygarlık Müzesi, önceki gün kapılarını açtı.

Likya Uygarlığı’nın en büyük beş şehrinden biri olan Myra’nın liman şehri Andriake’de yer alan 1800 yıllık tahıl ambarı Akdeniz Üniversitesi ortaklığıyla müzeye dönüştürüldü. Müzenin içinde sekiz salon var. Yedinci salonunda buluntular ve simülasyonlar sayesinde Likya liman kentinin yeniden canlandırıldığı müzede; kazılarda ortaya çıkan liman yapıları, ticaret agorası, kilise yapıları, hamam, liman çarşısı, 24 metre uzunluğunda, 12 metre genişliğinde ve 6 metre derinliğindeki yeraltı su sarnıcı sergileniyor. Ayrıca müze dışında bulunan alanda ise Roma döneminden kalma tekne ve taşıma araç gereçleri de bulunuyor. Söz konusu teknenin vaktiyle ambara tahıl taşımak için kullanıldığı belirtiliyor.

2 bin 400 metrekareyi bulan alana yayılan ve günümüze çatısına kadar ayakta kalarak gelen tarihi tahıl ambarının müzeye dönüştürülme projesine, eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay döneminde başlanmıştı. Önceki gün yapılan açılışa Günay ve o dönem yazı başkanlığı görevi yürüten Prof. Dr. Nevzat Çelik’in yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı da katıldı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr