Midilli Adası'ndan ilk seferde Lesbos gemisine alınan 45 sığınmacı, Dikili'ye getirildi. Geminin denize açılması sırasında iadeye karşı çıkan aktivistlerin denize atlayıp geminin açılmasını engellemeye çalıştıkları belirtildi.

AB ile Türkiye arasında varılan anlaşmayla, 20 Mart'tan sonra Yunanistan'a geçen sığınmacıların iadesini öngören Geri Kabul Anlaşması'nın uygulanmasında, 4 gün aradan sonra tekrar başlandı. Geçen pazartesi 202 kişinin iadesiyle ilk kabulden sonra Yunanistan tarafında başlayan eylemler ve iltica isteklerinden dolayı, planlar değişti. Çarşamba günü yapılması öngörülen iadeler bugüne ertelendi. Bugün de Midilli Adası'ndaki Irak, İran, Pakistan, Afganistan uyruklu 45 sığınmacı Lesbos gemisine alındı. Sığınmacıların yine aynı sayıda Frontex görevlileri de eşlik etti. Gemi limandan ayrılırken, sığınmacıların iadesine karşı çıkan aktivistleri protesto gösterisi yaptığı, üçünün denize atlayarak geminin önüne geçmeye çalıştığı ifade edildi. Protesto gösterileri arasında Midilli'den ayrılan Lesbos gemisi, saat 09.10'da Dikili Limanı'na yanaştı.

TEK TEK GEMİDEN ALINDI

Geminin limana yanaşmasından sonra sığınmacılar tek tek gemiden alındı. Yunanistan'dan gelen bilgilerle, eldeki bilgilerin karşılaştırılmasından sonra sığınmacılarınh iadeleri kabul edildi. Sağlık kontrolünden geçirilen sığınmacıların parmak izleri alındı fotoğrafları çekildi. İl Göç İdaresi görevlilerinin gözetiminde yapılan bu çalışmalardan sonra sığınmacılar, polisin eskortluk yaptığı otobüslerle Kırklareli'ndeki merkeze götürülecekleri açıklandı. Bu arada olası olayların önüne geçebilmek için, çevik kuvvet ekibi de TOMA eşliğinde limanda önlem aldı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr