Hükümet, PKK ile ilişkisi olduğu gerekçesiyle 14 bin öğretmeni açığa almaya hazırlanıyor. Cemaat ile ilişkisi olduğu gerekçesiyle 50 bin öğretmenin açığa alınmasının ardından Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem ile görüştüklerini, listedeki hukuksuzlukların 1 Eylül’e kadar giderileceği sözünü aldıklarını aktaran Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, “Bizim kuru ile yaşın birbirinden ayrılacağını beklediğimiz gün 28 bin öğretmen ihraç edildi. Bu, ihraç listesinin bakanlık dışı müdahale ile oluşturulduğu kuşkusunu doğuruyor” dedi.

Son 2-3 hafta içinde Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile bir kere, bakan yardımcısı Orhan Erdem ile ise 3 kere görüştüklerini belirten Karaca, “50 bin öğretmen açığa alındığında Orhan Erdem ile listedeki isimler üzerinde tek tek çalıştık. İtirazlarımızı ilettik. Erdem, bize, ‘1 Eylül’e kadar itirazların değerlendirileceğini, hukuksal zemin içinde göreve dönüşlerin yapılacağını’ söyledi. Ancak bizim kuru ile yaşın birbirinden ayrılacağını beklediğimiz gün 28 bin öğretmen ihraç edildi” dedi. 28 bin ihraçtan 116’sının Eğitim Sen üyesi olduğunu dile getiren Karaca, “Ancak ihraç edilenler arasında 75’i daha önce açığa alınmadı. Haklarında açılan bir soruşturma yok. 1 Eylül’e kadar sürecin hukuk içine sokulacağının garantisini almışken, aynı gün ihraçların gerçekleşmesi listelerin bakanlık dışı müdahale ile oluşturulduğu kuşkusunu yaratıyor” dedi. Karaca, Erdem ile görüşmelerinden, 50 bin kişilik açığa alma listesinin “Yerel ihbarlar, çeşitli siyasi yapılar, okul idareleri, Milli Eğitim müdürlükleri” kanalıyla oluşturulduğunu öğrendiklerini belirtirken “Emniyet raporları da burada çok etkili. Yeni 14 bin kişilik listenin de bu yöntemle oluşturulmasından kuşkulanıyoruz.

Bölgenin 10’da 1’i

Açığa alınacak öğretmenler için “14 bin sayısının nasıl belirlendiğini” bilmediklerini dile getiren Karaca, Doğu ve Güneydoğu’da yaklaşık 112 bin öğretmenin görev yaptığını bunların da yaklaşık 40 bininin Eğitim Sen üyesi olduğunu belirtti. 14 bin öğretmenin açığa alınması ya da ilinin değiştirilmesi durumunda “Bu durumda yaklaşık 450 bin öğrencinin öğretmensiz kalması riski var. Söz verildiği gibi 1 Eylül’den önce sorun hukuk çerçevesi içinde çözülseydi yeni mağduriyetler oluşmayacak, okulların açıldığı 19 Eylül’e kadar sorun çözülecekti” ifadelerini kullandı.

‘Neye göre teröristler?’

CHP Parti Meclisi üyesi ve Eğitim Sen Kurucu Genel Başkanı Yıldırım Kaya ise “Hukuk tanımazlıkta Cumhurbaşkanı ile yarışan Başbakan, bu açıklamasıyla, Doğu ve Güneydoğu’da görev yapan tüm öğretmenleri terörle ilişkilendirerek zan altında bırakmış, yeni bir yargısız infaza imza atmıştır. Başbakan, henüz yargılanmamış, görevden dahi alınmamış 14 bin öğretmeni neye göre terörist ilan etmiştir” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr