Çocuklarda cinsel istismarın yaygınlığı ABD’de binde 1,3 iken Türkiye’de bu oran yüzde 1,4. İstismara maruz kalan çocukların yüzde 70’i 2-10 yaş arasında. İstismar, yüzde 77 oranında aile bireyleri tarafından gerçekleştiriliyor. Türkiye’de kadınların yüzde 20’si, erkeklerin ise yüzde 7’si çocukluğunda en az bir kez cinsel istismara maruz kalmış.

 

En çok kızlar

Kız çocukları, erkek çocuklarına oranla 3 kat daha çok cinsel istismarla karşılaşıyor. Eğitimci Alaattin Dinçer’in hazırladığı çalışmaya göre, Türkiye çocuk istismarında hem kaynak hem de transit ülke konumunda. 2014 Küresel Kölelik İndeksi’nin raporuna göre ise Avrupa’da cinsel sömürü ve erken yaşta evliliğin en fazla olduğu ülke yine Türkiye. Avrupa ve Asya’ da 9-17 yaşlar arasındaki her 10 çocuktan 6’sı, Türkiye’de ise 7-14 yaş grubu çocukların yaklaşık yüzde 40’ı anne- babasından dayak yiyor.

 

Geleceğin istismarcıları

Aile içi şiddetle karşılaşan çocuklarda davranış bozuklukları, gelişmede gecikme sık görülüyor. Ayrıca bu çocukların geleceğin istismarcıları olma olasılığı da, yaşıtlarına göre daha çok. Eğitimsiz ailelerin yüzde 40’ı çocuklarını istismar ederken, eğitim düzeyi yüksek ailelerde bu oran 17. Dinçer, “İstismar ve ihmal, eğitim seviyesi azaldıkça artış gösteren kavram olduğu için aile merkezli destek programlarına, eğitime verilen önemin ve bilincin artırılması gerekir” diyor.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr