CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok Akatlı, Cumhuriyet yazarları Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan’a Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’nun, katliam sonrası çıkan özel sayısının kapağını köşelerinde yayımladıkları için verilen 2’şer yıl hapis cezasına ilişkin açıklama yaptı.

"200 sayfalık gerekçeli karar baştan sona bir skandal! Akıllara sığmayacak ifadelerle dolu" diyen Altıok'un açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi gerekçeli kararında dini inanç üzerinden hareketle "kutsala hakaret" gerekçesinin birilerini doğrudan cezalandırmaya, öldürmeye, katletmeye teşvik edebileceğini söyleyerek laikliği yok saymakta ve adeta şeriat hukukunu referans almaktadır. Zirve yayınevi cinayeti, Kubilay'ın katli, Maraş ve Sivas katliamları örnek gösterilerek "Sivas'ta toplu halde harekete geçen insanlar, Aziz Nesin'in kaldığı bildirilen oteli galeyana gelerek ateşe vermiştir. (…) Bunlar ve daha örneksenecek birçok olay, dinsel saikle ve din adına yapanlar tarafından iyi niyetli olarak yapıldığına inanıldığı şekli ile yaşanan olaylardır” şeklinde ifadelerle açıkça irticacı katliamlar ve şiddet meşrulaştırılmıştır. Menemen’de, Çorum’da, Maraş’ta, Sivas’ta insanlarımızı katleden, 1993 Sivas'ından 2016 İzmir'ine heykel parçalayarak el yükselten şeriatçı zihniyete sonraki adımın izni verilmiş, Erdoğan'ın "kindar ve dindar" neslinin esnafına muhtarına biçilen muhbirlik görevinin infaza evrilebilmesine yol açılmıştır.

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nin bu kararının hukukla bağdaşır en ufak yanı yoktur. Mahkemenin ifade ve düşünce hürriyetini gözetmesi gerekirken, evrensel hukuk normlarından uzak, IŞİD Kadısı gibi karar vermesi kabul edilemez. Referansı laik, demokratik, sosyal hukuk devleti olması gereken hakim pusulasını adeta El Bağdadi'ye ve şeriata çevirmiştir .

Açıkça görülmektedir ki Sivas’ta aydınları katleden, laikliği, din ve vicdan hürriyetini hedef alan karanlık zihniyet bugün yargıya da egemen olmuştur. 2016 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin tarafsız mahkemeleri düşünce ve ifade özgürlüğünü IŞİD'cı kafaların hukuk referansıyla ortadan kaldırmıştır. "Unutulmamalıdır ki TCK 216/1. (Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik) maddede yer alan suç, bir tehlike suçudur. Yani sonucun gerçekleşmesi zaten gerekmez"şeklinde ifade edilen "olasılık" suç olarak kabul edilirken insanların dini saiklerle katledilmesinin "iyi niyet" olarak cümleleştirilmesi sadece aymazlık ya da bilinçli bir radikal islam beyanı değil açıkça kötü niyettir. Yargıtay’ın bu kararı bozarak derhal evrensel hukukun işlerliğine yol açması gerekir. Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkaya'nın yargılandığı davadan çıkması gereken tek karar BERT olmalıdır.

Zeynep Altıok Akatlı

CHP Genel Başkan Yardımcısı

İzmir Milletvekili"

Kaynak: Birgun.net