HABER MERKEZİ

Cumhurbaşkanlığı tarafından düzenlenen ve AKP, CHP ve MHP liderlerinin de katıldığı İstanbul Yenikapı’daki “Demokrasi ve Şehitler Mitingi”ne kaç kişinin katıldığı tartışma konusu oldu. Anadolu Ajansı () ve yandaş basın katılım sayısını “5 milyon” olarak duyursa da, BirGün’ün hesaplamalarına göre katılım sayısı bu iddianın çok altında.

Mitingin katılımcı sayısı hakkında ’nın dün saat 21:03’te abonelerine duyurduğu rakam “5 milyon”du. ABD basını ise okuyucularına, mitinge "1 milyondan fazla kişinin katıldığını" aktardı.

Alan büyüklüğü ne kadar?

İstanbul Yenikapı’da deniz üzerine yapılan dolgu alan toplamda yaklaşık 680 bin metrekare. Ancak mitingler için kullanılan alan bunun epey altında. Dün yapılan mitingden ’nın geçtiği havadan çekilmiş fotoğraflardan hareketle yaptığımız hesaplama, alanın yaklaşık 160 bin metrekaresinin miting için ayrıldığını gösteriyor. Ne var ki , dün 22:16’da geçtiği ikinci haberinde alanın 270 bin metrekare olduğunu öne sürdü.



Miting gibi çok fazla sayıda insanın katıldığı organizasyonlara kaç kişinin katıldığını hesaplamak için kullanılan “Kalabalık Yoğunluğunun Belirlenmesi Yöntemi”, normal kalabalıklar için iki metrekarede 1 kişi, yoğun kalabalıklar için metrekarede iki kişi, çok yoğun kalabalıklar için metrekareye 4 kişinin düştüğünü kabul eder.

Öncelikle ’nın geçtiği “270 bin metrekare” rakamı üzerinden hesaplama yaparsak; miting alanın tamamının ‘Kalabalık Yoğunluğunun Belirlenmesi Yöntemi’nin ‘çok yoğun’ olarak kabul ettiği biçimde dolduğunu kabul edelim. Buna göre miting alanına en fazla 1 milyon 80 bin kişi sığabilir.

BirGün’ün “Google Maps” üzerinden yaptığı hesaplamaya göre ise Yenikapı’daki dolgu alandan miting için ayrılmış bölüm yaklaşık 160 bin metrekare. Yine kullandığımız yöntemin ‘çok yoğun’ olarak kabul ettiği biçimde alanın tamamının dolduğunu varsayarsak, alanın alabileceği en fazla katılımcı sayısı 640 bin olabilir.


Anadolu Ajansı'nın 20:33'te geçtiği havadan görüntüler


Google Maps'e göre alanın toplam büyüklüğü

Çevredeki insan sayısı

Söz konusu hesaplamalara miting alanın çevresindeki cadde ve ara sokak gibi insanların geçiş güzergahlarını da dahil etmek gerekir. Bu konuda basına geçilmiş herhangi bir veri veya fotoğraf yok. Ancak bu eksikliği ‘iyimser’ bir varsayımla aşarak alanın dışındaki kişi sayısının, alandaki kişi sayısının yarısı kadar olduğunu kabul edelim.

Bu varsayıma göre ’nın rakamlarından hareketle miting alanı ve çevresindeki toplam kişi sayısının 1 milyon 620 bin kişi olduğu söylenebilir.

BirGün’ün hesaplamalarına göre ise toplam rakam 960 bin dolayında kalıyor.

Kaynak: Birgun.net