Kredi kartında beklenen taksit sayısı artışı Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıkladı. Yeni düzenlemeye göre kredi kartında taksit sınırı 9’dan 12’ye çıkarılırken; kredi kartı borçlarının 72 aya kadar yeniden yapılandırılması öngörülüyor. Tüketicinin kullanacağı konut kredisi katılım oranından, kart kullanım limitine işte yeni düzenlemeden başlıklar.

- Genel kredi taksit sınırı 9 aydan 12 aya çıkarıldı.

- En düşük kart limiti 5.200 TL olacak.

- Kredi kartlarının mevcut borç bakiyelerinin kart hamillerince talep edilmesi durumunda bir defaya mahsus en fazla 72 ay ile sınırlı olmak üzere bankalarca taksitlendirilecek.

- İhtiyaç kredilerinin borç bakiyeleri, borçlu tarafından talep edilmesi durumunda en fazla 72 ay ile sınırlı olmak üzere yeniden yapılandırılabilinecek.

- Tüketici tüketici kredilerindeki vade 36 aydan 48 aya çıkarılıyor.

- Gıdada kredi kartına taksit 9 aydan 12 aya çıkıyor.

- Kurumsal kartlarla yapılan tüm mal ve hizmet alımlarında 9 ay taksit sınırı 12 aya çıkarılacak.

- Konut kredilerinde kredi tutarı teminat alınan konutun değerine oranına ilişkin sınır yüzde 75’den yüzde 80’e çıkarılacak. Yüzde 20 teminatla ev sahibi olunabilinecek.

- Marketlere, cep telefonuna ve akaryakıta taksit yok.

- Elektrik-elektronik eşya ve bilgisayar alımları 9 taksitten 6 aya düşürülecek. Beyaz eşya taksit sınırlandırılmasından etkilenmeyecek.

- Havayolları, seyahat acenteleri, taşımacılık, konaklama, sağlık, ve sosyal hizmetlerle ilgili harcamalar, kozmetik ve ofis malzemesi alımları ve doğrudan pazarlama ile ilgili harcamalar, sağlık ürünleri alımı, doğrudan pazarlama ile ilgili harcamalar taksit yasağına tabi tutulacak.

- Yurtdışında yapılan harcamalar, alkollü içecek alımları, kozmetik ve ofis malzemeleri ve doğrudan pazarlama ile ilgili harcamaların taksit yasağına tabi tutulacak ve kurumsal kartlarla yapılan tüm mal ve hizmet alımlarında dokuz ay olan taksit tutarı 12 aya çıkarılacak.

- Tüketici kredilerindeki vade sınırı 36 aydan 48 aya çıkarılacak

- Konut kredilerinde kredi tutarı teminat alınan konutun değerine oranına ilişkin sınır yüzde 75’den yüzde 80’e çıkarılacak. Yüzde 20 teminatla ev sahibi olunabilinecek.

Kaynak: Birgun.net