Konak Belediyesi, dünyaca ünlü yazar Yaşar Kemal'i ölümünün 1. yıldönümünde törenle andı.

Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Merkezi'ndeki anma etkinliğine; Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Karabağlar Kaymakamı Mehmet Sadık Tunç ile çok sayıda edebiyatsever katıldı.

Geçen yıl 92 yaşında hayatını kaybeden Yaşar Kemal'in anma töreninde konuşan Başkan Sema Pekdaş, Yaşar Kemal'in sadece yurtiçinde değil yurtdışında da tanınan ve sevilen bir yazar olduğunu dile getirdi. Pekdaş, "Bugün burada savaşların, yoksulluğun hüküm sürdüğü bu dünyada bize umudumuzu hiçbir zaman kaybetmemiz gerektiğini öğreten Yaşar Kemal'i dostlarından dinleyerek, yeniden anarak, onun umudunu dünyaya hakim kılmak için, Türkiye'ye barış gelsin demek için biraraya geldik. Tüm katılımcılara geldikleri için çok teşekkür ediyorum. O'nu analım, O'nu yaşayalım…" dedi.

ÖZLEM VE HÜZÜN BİRARADA

Eserleri pek çok dile çevrilmiş Yaşar Kemal'in anıldığı törende ilk olarak İzmir Devlet Tiyatroları Sanatçıları sahne aldı. Piyano ve viyolonsel eşliğinde usta yazarın eserlerinden seçme bölümlerin okunduğu dinletide deneyimli tiyatro sanatçıları usta yazarın hayatını kaleminden dökülen yazılarla harmanlayarak okudu. Türkçenin gücünü ve akıcılığını kulaklara taşıyan dinleti salondakileri Anadolu'nun uçsuz bucaksız, bereketli topraklarında hüzünlü bir yolculuğa çıkardı. Dinleyicilerin beğenilerini ayakta alkışlayarak gösterdiği okuma sonunda sahneye çıkan Başkan Pekdaş, tiyatro sanatçılarına sergiledikleri başarılı performanstan ötürü çiçek takdim etti.

YÜREĞİ İNSAN SEVGİSİYLE DOLUYDU
Etkinliğin ikinci bölümünde ise eleştirmen Ömer Türkeş, yazar Semih Gümüş ve film yapımcısı Arif Keskiner söz alarak, Yaşar Kemal'le olan anılarını, duygu ve düşüncelerini paylaştı. Keyifli anıların yanı sıra Yaşar Kemal'e olan özlemin de dile getirildiği söyleşi ile usta yazar bir defa daha anıldı. Yaşar Kemal’in aynı zamanda hemşehrisi de olan Arif Keskiner, anılarını dinleyiciyle paylaşırken, yazar Semih Gümüş de Yaşar Kemal'in 'İnce Memed' ile başlayan yazarlık serüvenine değindi. Gümüş, Yaşar Kemal'in yüreği her zaman insan sevisiyle dolu bir kişi olduğunu, yazarlığı kadar hafızasının da çok güçlü olduğunu söyledi. Söyleşide son sözü alan eleştirmen Ömer Türkeş de Yaşar Kemal'in Türk edebiyatına kattığı değeri ve romancılığının önemini dile getirdi. (CN)

Kaynak: Birgun.net