9 Temmuz günü İstanbul’dan yola çıkan ve doğa talanı yapılan bölgeleri gezerek buralarda araştırmalar yapan ‘Yaşam ve Dayanışma Yolcuları’nın önceki günkü durağı Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı Değirmenözü köyündeki HES şantiyesiydi. Değirmenözü köyü Köprüçay üzerindeki HES inşaatında kullanılan patlayıcılar sebebiyle geçen Haziran ayında çayda toplu balık ölümleri yaşanmıştı.


Burada, Yaşam ve Dayanışma Yolcuları ile A Platformu’nun (Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu) ortaklaşa gerçekleştirdiği basın açıklamasında, Köprüçay’ın büyük bir bölümünün Köprülü Kanyon Milli Parkının içinden aktığına ve bu çay üzerinde 3 HES projesi ile bir de baraj projesi olduğuna değinildi.

“İnşaatlardan biri olan Değirmenözü HES inşaatı nedeniyle Köprüçay’ın en naif ve kırılgan balığı olan sıraz balıklarından milyonlarcasını öldürmüştür” denilen açıklamada Değirmenözü’nde HES proje inşaatının, imar planı onaylanmadan başladığına da yer verildi. Yaşam ve doğa savunucuları açıklamalarını “HES’ler bölgede hem halkı, hem coğrafi yapıyı, hem de hukuku tahrip etmeye devam etmektedir” sözleriyle sürdürdü.

Kaynak: Birgun.net