BİRGÜN / ANKARA

Hükümetin, 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası ilan edilen OHAL’le birlikte güvenlik bahanesiyle tüm hayatı düzenleme uygulamaları sürüyor. Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Başbakan Binali Yıldırım’ın başbakanlığı sırasında da danışmanlıklarını yaptıktan sonra Yozgat Valiliğine atanan Kemal Yurtnaç’ın, OHAL süresince il genelindeki içkili yerleri kapatma kararı tepkilere yol açtı.

Yozgat Valisi Yurtnaç, yasaklama kararının duyulmasının ardından oluşan tepkiler üzerine gün boyunca birbirinden şaşırtıcı açıklamalar yaptı. Yurtnaç, Emniyet Müdürlüğü’ne gönderdiği yazıda, “Gazino, pavyon ve bar adı altında faaliyet gösteren yerler ve çevrelerinde meydana gelen olaylar incelendiğinde bu olayların kasten öldürme kasten yaralana, tehdit, hakaret, mala zarar verme, görevi yaptırmamak için direnme, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması” suçları işlendiği gerekçesiyle kapatma kararı alındığını bildirdi. Tepkiler üzerine “Geçici kapattık, elektrik verdik, kendilerine gelecekler” diyen Yurtnaç, “Bu mekânlarda erkekler pancar paralarını yiyor” açıklaması yaptı

“Başka tarafa çekmeyin”

İlk açıklamasında Vali Yurtnaç, tüm alkollü mekânları kapatmadıklarını iddia ederek, “Biz bar, pavyon ve ona benzer çalışan gazinoları kapattık. Geçen haftalarda Sarıkaya ilçemizde hem yaralamalı hem de cinayet olayı oldu. Bu mekânları kalitesi artsın, standardının yükselmesi için gerekli çalışmaları yaparız. Bunlar açılabilir, ancak bu seviyede kavga, dövüş, yaralama adam öldürme ve gürültünün olduğu yerde kamu güvenliğini sağlamak bizim görevimiz. Bu durumun başka tarafa çekilmemesi lazım” dedi.

Yozgat'ta tüm içkili mekanlar OHAL kapsamında kapatıldı

“Kadınlar istedi”

Yurtnaç, yaptığı ikinci açıklamada da kararı kadınların isteği üzerine aldığını söyledi. Ailenin birlik ve bütünlüğünü korumak için böyle bir uygulamayı uygun gördüklerini anlatan Vali Yurtnaç, “Pancar hasadından ilimize 200 milyon liraya yakın para girmektedir. İnsanlar çocuklarının ve ailesinin nafakasını götürüyorlar buralarda yiyorlar, uygunsuz ortamlarda. Kapattığımız bölgedeki bar, pavyonlar aile huzurumuzu bozan, kadınlarımızın şikâyetçi olduğu yerler. Aileyi korumak maksatlı yaptık bu kapatmayı’’ diyerek bahanelerini sıraladı.

Takipçisi olacağız

CHP Yozgat İl Başkanı Abdullah Yaşar, bu tür uygulamaların kentle ilgili olumsuz izlenim yarattığını belirterek, “Yozgat il merkezinde zaten içkili mekân yok. Sadece dört ilçede bu tür mekânlar olduğunu biliyoruz’’ dedi. Yaşar, uygulamanın geçici olduğu yönündeki açıklamanın takipçisi olacaklarını bildirdi.

Valiliğin OHAL fırsatçılığı

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, kapatma kararının nedeninin açıklanmasını istedi. İlde yaşanan öldürme ve yaralama olaylarının OHAL ile bağlantısını anlayamadıklarını bildiren Tanrıkulu, “Yozgat Valiliği bu kararı ile OHAL fırsatçılığı mı yapmaktadır? Asayiş birimlerinin gerekli önlemleri ile çözülebilecek olan bu olaylar neden işletmelerin kapatılması ile sağlanmaya çalışılmaktadır? Bu işletmelerin alkollü mekânlar olması bu kararda etkili olmuş mudur?” diye sordu.

***

Odasında aşk böceği(!)

Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde uzun süre Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı yapan Kemal Yurtnaç, makam odasında bulunan dinleme cihazıyla haber konusu olmuştu. Başkanlık makam odası ve toplantı salonuna yerleştirilen böceklerle ilgili önce “casusluk” daha sonra da ”başkanla ilgisi olmayan kıskanç bir kadının eylemi” açıklaması yapılmıştı.

AKP’den milletvekili adayı olan Yurtnaç’ın adaylık basın toplantısında, “Bakan olabilmek üst iradenin takdiridir. Bir yöreye yatırımı makamlar değil iradeler yapar. Biz Ankara’da hangi kapının ziline nasıl basılacağı, nasıl sonuç alınacağı konusunda ustayız. Buradan irade güçlü gelirse bizim Ankara’da açamayacağımız kapı olmayacak” sözleri damgasını vurmuştu.

Kaynak: Birgun.net