DERYA AYDOĞAN

Ethel Mulinas, birçok farklı alanda eğitim almış olmasına rağmen hayallerinin peşinden giderek oyuncu oldu. Kiloları sanatına ve sağlıklı yaşamasına engel olmaya başladığında ise bir ameliyat geçirerek hayatını yeniden çizdi. Umudunu kaybeden herkese ‘Yapabilirsin, kendini yeniden yaratabilirsin’ diye seslenen Mulinas, yaşadığı ‘mucizevi’ değişimi ‘Yolculuğum’ adlı tiyatro oyununda anlattı. Şimdi o umut veren hikâye sahnede, seyirciyle buluşuyor.

Oyunculuğa nasıl başladınız?

Şehir Tiyatroları’nın yönetmenlerinden Can Doğan yazdığı bir oyunda oyuncu olarak Hande Ataizi’ni düşünüyormuş. Hande de o dönem özel hayatı sebebiyle oyunda oynayamadı ve rolü ben oynadım hem de Hande’nin 3 katı fazla kiloyla. Öncesinde de amatör olarak oyunculuk yapıyordum zaten. Akabinde bir diziye girdim. Dizinin yönetmeni ‘Seni bir kişiye gönderiyorum’ dedi ve o kişi de Haldun Dormen’di. Böylelikle 28 yaşında tekrar öğrenci olmuştum. Önemli bir karardı. İnsanın hayatta sevdiği işi yapması lazım diye düşündüm. Okuldan mezun olduğum günden bir gün sonra Haldun Dormen beni Hisseli Harikalar Kumpanyası’na aldı.

Kilolarınız mesleğinizi etkilemiş miydi?

Tabiiki cast olarak beni kilolar çok zorluyordu. Özellikle televizyon işlerinde hep belli rollere tıkanıp kalıyorsunuz. Şimdi çok daha değişik roller oynayabileceğime inanıyorum.

Kaç kilo verdiniz?

Şimdiye kadar 70 küsur kilo verdim. Artık yürüyemiyor, yeğenimle oyun oynayamıyor, tuvalete gidemiyordum ve ayakkabımı kendim bağlayamıyordum. İki adım atınca nefes nefese kalıyordum. Şimdi ise hiç zorlanmadan kilometrelerce yürüyorum. İşte, finaldeki şarkı ‘Yapabilirsin!’ ile her şeyi değiştirebileceğimizi söylemek istedim.

Gelelim oyuna… Hikâyelerin hepsi gerçek mi?

Hepsi gerçek… Kurgu olan çok küçük şeyler var ama o da oyunlaştırdığımız için mecburen yaptığımız şeyler. Mesela, adamı uçakta karşımda görünce ‘Aziz Allah’ diye bağırmadım ama hakikaten havalimanında gördüğüm o çok yakışıklı adamla aynı uçağa bindim.

Oyunda özel hayatınızdan bölümler var. Anılarınızı paylaşmak zor olmadı mı?

Başlangıçta özelimizi anlatmak zor da gelse, benim özelimin bir sürü insanın hikâyesine dokunduğunu düşünmek rahatlattı. Mide ameliyatı olduktan sonra yoğun bakımdayken ‘Bana kâğıt kalem verin’ dedim ve hiç aklımda yokken paylaşmak üzere yazmaya başladım. Anlatmak istediğim şey hep bir ötekileştirme hikâyesiydi. Ben bunu kilolarım üzerinden yaptım.

Aslında oyundaki kilo sorunu bir metafor...

Evet öyle. Kimisi için alkol kimisi için uyuşturucudur. Bunların hepsinden kurtulabiliriz demek istedim. İnsanlara ‘Yeter’ çığlığını attıran çok olay var.

Müzikler harika! İnsanı heyecanlandırıyor.

Oyunun müziklerini Bora Öztoprak yaptı. Çok sevdiğim bir arkadaşım ve çok iyi bir müzisyen. Oyunun yönetmeni de eşi Çiçek Dilligil. Bizim prova yaptığımız bir gün, müzikler geldi ve hakikaten -abartısız söylüyorum - yarım saat ağladık. Hepimizin hayatında değiştiremeyeceğimizi zannettiğimiz sorunlar var. Ama gerçek öyle değil. Tıpkı şarkının sözleri gibi ‘Yapabilirsin, Kendini yeniden yaratabilirsin, şehrin öykülerini yeniden yazabilirsin! Yapabilirsin kendini daha çok sevebilirsin, kendine yeni bir hayat verebilirsin ‘.

Siz de Fransızca şarkılar söylüyorsunuz.

Evet. Şarkı söylemeyi çok seviyorum. Fransız şarkılarına da ayrıca düşkünüm. Hayatımızın fonunda da hep bir müzik var diye düşünüyorum. Şan hocam Yıldız Tunbul’la çok çalıştım.

Hep aşkın peşinde koşan, aşkı arayan bir kadın seyrettik. Aşk ne durumda?

Gerçek aşka çok inanıyorum ve aşkı hâlâ arıyorum. İnsanların bakış açısı ve beğenisi değişti.

Devamı gelecek mi?

Ameliyattan sonra yaşadığım süreci de oyunlaştırmak istiyorum. Sokaktan geçerken, şişman insana bakan bakışlar ile şimdiki bakışların nasıl değiştiğini anlatmak istiyorum. Kiloluyken, kocaman cüssenle görünmüyorsun aslında... Hiç selam vermeyen insanların ‘Gel bu akşam yemek yiyelim’ demesi gibi değişiklikler oluyor. Çok komik geliyor bunlar bana çünkü ruh aynı. Evet, fiziksel olarak çok büyük bir değişim yaşıyorum ama ruhum aynı.

Programınız nedir? Seyirci sizi nerde seyredebilir?

2 Nisan Maya Sahnesi ve 19 Nisan’da da Profilo’da oynuyoruz.

Kaynak: Birgun.net