NURCAN GÖKDEMİR / [email protected]

TÜRGEV, ENSAR ve AKABE gibi sürekli tartışma konusu olan vakıfların Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün taşınmazlarından da aslan payını aldığı sık sık gündeme geliyor. Genel Müdürlük, bugüne kadar üniversitelere 9 taşınmaz tahsis ederken dernek ve vakıflara 169, Diyanet İşleri Başkanlığı’na 140 taşınmaz verdi.

Mülkiyetleri vakfına veya Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait hayrat taşınmazlardan, medrese, sıbyan mektebi, kütüphane, darüşşifa, bimarhane, imaret gibi hayrat binalar ile üzerindeki kültür varlığı çeşitli nedenlerle yıkılarak arsa haline gelmiş taşınmazlar ve üzerine yapılan binalar eğitim, kültür, sosyal hizmetlerde kullanılmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına, benzer amaçlı vakıflara ve kamu yararına çalışan derneklere belirli sürelerle tahsis ediliyor. ‘’Rant, usulsüz kullanım’’ tespitleri Sayıştay raporlarında da yer alan vakıf mallarının tahsisi 2015 yılında da sürdü. 2015 yılında 26 hayratın daha tahsisinin yapılması ile tahsisli taşınmaz sayısı 468’e ulaştı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı rakamlara göre, 468 taşınmazın tahsis edildiği kurumlar arasında meslek odaları, vakıf ve dernekler 169 taşınmazla ilk sırada yer aldı. Bunları 140 tahsisle Diyanet İşleri Başkanlığı izlerken, Belediyelere 69, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na 58, Milli Eğitim Bakanlığı’na 10, valilikler ve Sağlık Bakanlığı’na 4’er, İçişleri Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı’na da 1’er taşınmaz tahsisi yapıldı.

Yandaşlara mülk kıyağı

CHP Antep Milletvekili Akif Ekici, TÜRGEV, ENSAR, AKABE gibi vakıf ve derneklere satılan ya da tahsis edilen kamu taşınmazlarının sayısının, kiralanan varsa kira bedellerinin açıklanmasını istedi.

Ekici, iktidar partisi politikaları çerçevesinde adeta yan kol faaliyetleri yürüten vakıf ve derneklere sağlanan imtiyazla dikkati çekti.

Ekici şunları söyledi:

“13 yıllık AKP iktidarları döneminde kamuya ait taşınmazların satış veya tahsisinde daha çok dernek ve vakıflar öne çıkmakta, bu dernek ve vakıf seçiminde de objektif kriterlerin yer almadığı bilinmektedir. Kamuya ait taşınmazların tahsis edileceği dernek ve vakıf seçiminde daha çok iktidarla paralel ideolojide olmanın ya da bizzat iktidarı yönetenler veya yakınları tarafından yönetilmenin etkin olduğu aşikârdır. Daha çok TÜRGEV, ENSAR, AKABE gibi vakıf ve derneklere tahsis edilen kamu taşınmazlarının amacına uygun olarak kullanılıp kullanılmadığı ise oldukça tartışmalıdır.”

Kaynak: Birgun.net