BARIŞ AKPOLAT / [email protected]

Eski Rage Against The Machine basçısı Tim Commerford yeni bir grup kurmakla yetinmedi bir de devlet kurdu. Bavulu toplayın, kalkın gidiyoruz çünkü vaatler müthiş.

Rage Against The Machine’den (RATM) tanıdığımız Tim Commerford yeni bir grup kurdu. Ve çok ilginç bir biçimde PR yapıyor. Yani PR dediğim için kızmayın. Bu eylemi yapmamış olsaydı şu anda bu sayfada bu kadar geniş yer bulamıyor olabilirdi.

Commerford, RATM ile tanıdık ilk olarak. Bas çalım tarzını severim, enerjik ve keskindir. Sonra Audioslave’de gördük kendisini. Son olarak Prohets Of Rage adlı bir projeye giriştiler.

MTV Video ve Müzik Ödülleri’nde ödülün verildiği sanatçıyı ve saçma bulduğu kararı protesto etmek amacıyla stüdyonun dekoruna tırmanarak oturma eylemi yapıp gözaltına alınmıştı. Ayrıca Commerfold’u daha iyi anlamak için RATM’in Sleep Now In The Fire klibini tekrar bir izlemenizi öneririm. Wall Street Borsası’nın önünde kaçak klip çeken dörtlü o gün borsanın erken kapanmasına sebep olup gözaltına alınmıştı.

Genel bir çerçeve çizebildiysem eğer lafı gayet dolandırdığımın da farkında olarak Commerford’un son eyleminden bahsedeyim.

Yeni kurduğu ve 2 single yayınladığı punk rock grubu Wakrat’ın Instagram hesabından paylaştığı eli megafonlu fotoğrafıyla Londra’daki Parlamento Meydanı’nda ‘Wakrat Cumhuriyeti’ adlı kendi egemen devletini kurduklarını açıkladı. İngiltere’deki güncel politikaları protesto etmek amacıyla gerçekleştirdiği bu eylemde Wakrat Cumhuriyeti’nin kurulduğu toprağın Mercialı Kral Offa’ya ait olduğunu da söylüyor. Commerford açıklamasında: ‘Bu yeni devlet, güncel sistemin alternatifi olarak her etnik, farklı geçmiş, cinsiyet, nesil, inanca kapısını açıyor. Bizim duruşumuz eşitlik ve özgürlükten yanadır. Güncel sistem elitist ve baskıcıdır. Irkçı ideolojileri ve bireyselliği destekler. Biz Wakrat Cumhuriyeti olarak bu duruş ve anlayışın karşısındayız” diyor.

Bence adam bahsettiği her şeyde haklı. Fakat bu eylemin grubun adını taşıyor oluşu ve zamanı bana manidar geliyor. Evet, RATM ekibi Tom Morello’dan Zach De La Rocha’ya ve Tim Commerford’a kadar gayet eylemci bir yapıya sahipti. Fakat Wakrat fikren müthiş olsa da dediğim gibi fazla PR kokuyor. Ne olursa olsun etkileyici bir hareket ama sanırım zaman ne olup bittiğini gösterecek. Bu arada grubun 2 şarkısı da fena değil. İnanılmaz bir parlaklık göremedim ama ‘Generation Fucked’ (Harcanmış -veya s..k..lmiş- Nesil) iyi bir parça. İzleyip görelim neler yapacaklarını.

Memleketten güzel bir punk örneği

Geçen günlerde mail kutum güzel bir mesajla şenlendi. Memleketin son punk güzelliği Skastika adlı grup EP’sinin yolladı. Darbe kalkışması, OHAL filan yetmezmiş gibi kendimi bakanlar kurulu kararlarını dinleyerek işkence ederken açtım dinledim. Ağzına geldiği gibi yazılmış gayet sert ve küfürlü fikirler, aslan gibi davul soundu, kuru ve iyi tınlayan bas gitarlarıyla Skastika yüzümü güldürdü. Zamanında Rashit dinlerken aldığım hazzı tekrar hissettim. ‘Katil İnsanlık’ gayet iyi bir EP örneği. Yunanistan’ın efsane direnişçi köpeği “Loukanikos’un Anısına” yazılı arka kapaktaki şarkı isimleri şöyle: ‘Haydar’, ‘Beyni Patladı’, ‘Katil İnsanlık’, Biterken İttim’ ve ‘Berbat Ettin’. Özellikle EP’nin geneline yayılmış güzel bir groove var ki bu kadarını beklemiyordum. Müzikalite açısından iyi ve anlayış bakımından sert bir hal var burada. ‘Biterken İttim’deki hammond klavyeleri normalde punk’ta pek duymazsınız. Bence müziklerini aynı mantaliteden şaşmadan sertleştirmeleri gerek. Besteler sert olmasına rağmen belli bir noktada dinleyici olarak ağzıma sağlam bir yumruk çakmasını diledim ama o duyguyu alamadım. Bir sonraki projeleri ska, reggae ve punk karışımı yeni bir EP yayınlamak. Denemek güzel olsa da ekseni çok da kaydırmamak gerek. Punk severler kaçırmasın.

Kaynak: Birgun.net