Bir aylık tiyatro şölenine sayılı günler kaldı. Bu yıl 20’inci kez tiyatroseverleri oyunlarla buluşturacak olan İstanbul Tiyatro Festivali 3 Mayıs’ta başlıyor. Samuel Beckett’in önemli tiyatro metinlerinden biri olan ve Şahika Tekand’ın yönettiği “Godot’yu Beklerken” oyunuyla açılışını gerçekleştirecek olan festivalin yurtdışından 9, Türkiye’den 23 oyun, dans ve performanstan oluşan 90’a yakın zengin bir programı bulunuyor. 28 Mayıs tarihine kadar devam edecek festival programında yer alan 23 yerli yapımdan 21’inin Türkiye prömiyeri, uluslararası bir yapımın ise dünya prömiyeri gerçekleştirilecek.

Festival kapsamında 1 ay boyunca 25 farklı mekânda sahnelenecek 90’a yakın gösterimin yanı sıra ünlü konukların ve uzmanların katılacağı ücretsiz söyleşi, gösteri, sempozyum, sergi, ustalık sınıfı ve atölye çalışmaları da gerçekleştirilecek.

Festival biletleri Biletix satış noktaları ve Ana gişe İKSV’den pazar günleri hariç alınabilir. Biletler, gösterim günlerinde gösteriden 2 saat önce etkinlik mekânındaki gişeden de alınabilir. Lale Kart sahipleri festival biletlerinde %25’e varan özel indirimlerden yararlanabilecekler.

Festivalin programıyla ilgili tüm bilgilere tiyatro.iksv.org adresinden de ulaşılabilir.

Festivalde öne çıkanlar

Godot’yu Beklerken: Godot’yu Beklerken oyunu 3 ve 4 Mayıs tarihlerinde Uniq İstanbul’un desteğiyle Uniq Hall, Uniq İstanbul’da tiyatroseverlerle buluşacak. Oyununcu kadrosunda, Onur Berk Arslanoğlu, Cem Bender, Sedat Kalkavan, Nilgün Kurtar,Mehmet Okuroğlu ve Yiğit Özşener yer alıyor.

Hizmetliler: Yönetmenliğini Elvin Beşikçioğlu’nun üstelendiği Jean Genet’nin “Hizmetçiler” adlı yapıtından yeniden kurgulanarak sahneye taşınan Hizmetliler, 4 ve 5 Mayıs tarihlerinde Tatbikat Sahnesi’nde olacak. Genel Sanat Yönetmenliği’ni Erdal Beşikçioğlu’nun yaptığı oyunun yönetmenliğini ise Elvin Beşikçioğlu ve Binnaz Dorkip birlikte üstleniyor.

O / Hakkari’de Bir Mevsim: Festivalin ‘Yeni Dalga’ başlığı altında, 2013’te Galatasaray Üniversitesi Tiyatro Topluluğu (GSÜTT) bünyesinde yetişip sahneye çıkan genç tiyatrocular tarafından kurulan Sarı Sandalye ekibinin yeni oyunu O / Hakkari’de Bir Mevsim sahnelenecek. Erhan Çene, Yiğit Tuna ve Çağdaş Ekin Şişman’ın Ferit Edgü’nün Hakkari’de Bir Mevsim isimli romanından uyarladığı oyunun yönetmenliğini Yiğit Tuna ve Çağdaş Ekin Şişman üstleniyor. Oyun, 5 ve 6 Mayıs’ta Talimhane Tiyatrosu’nda sahnelenecek.

Merhametliler: Festival, dünya tiyatrosunun adından en çok söz edilen, bu alana getirdiği yenilikçi yaklaşımla tanınan yönetmenlerden Guy Cassiers ile Avrupa’nın önemli tiyatro topluluklarından Toneelhuis ve Toneelgroep Amsterdam’ı ağırlıyor. Guy Cassiers’in yönetmenliğinde hayata geçen ve bir SS subayının gözünden II. Dünya Savaşı’nı aktaran Merhametliler (The Kindly Ones), festival kapsamında üç gösterimle seyirciyle buluşacak. Oyun, 6-7-8 Mayıs tarihlerinde Uniq İstanbul işbirliğiyle, Uniq Hall Uniq İstanbul’da tiyatroseverlerle buluşacak. Oyunun 7 Mayıs Cumartesi günü yapılacak gösteriminden sonra yönetmen Guy Cassiers ile bir söyleşi de gerçekleştirilecek.

Gizli Yüz: Orhan Pamuk’un aynı adlı film senaryosundan Mesut Arslan tarafından tiyatroya uyarlanan Gizli Yüz (Secret Face), kimlik üzerine kurulmuş, günümüzde geçen bir peri masalı. Oyun, 6-7-8 Mayıs’ta Moda Sahnesi’nde olacak.

Aslan Asker Şvayk: Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları tarafından sahnelenen ve yönetmenliğini Yunus Emre Bozdoğan’ın üstlendiği Aslan Asker Şvayk, I. Dünya Savaşı’nı tetikleyen Saraybosna suikastı haberinin gelişiyle başlayan ve sonrasında iyi kalpli ve saf savaş gönüllüsü Şvayk’ı ve ordudaki maceralarını anlatıyor. Oyun, 7 ve 8 Mayıs’ta Yunus Emre Kültür Merkezi Müşfik Kenter Sahnesi’nde izleyiciyle buluşacak.

Büyükannem Bir Taş:“Oyun Salonu” projesi kapsamındaki Büyükannem Bir Taş, yeni bir oluş biçimi olarak güvenmeyi, kendini açmayı öneren ve bu toprakların misafiri olduğumuzu unutmamamızı dileyen bir dans performansı. Koreografisini yapan Aslı Bostancı ve Senem Gökçe Oğultekin tarafından sahnelenen Büyükannem Bir Taş, 7-8-9 Mayıs’ta Salon’da seyirci karşısında olacak.

Kaynak: Birgun.net