HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Selma Irmak ve Sırrı Süreyya Önder hakkında dokunulmazlıklarının kaldırılması talebiyle hazırlanan fezlekeler Başbakanlık tarafından Meclis başkanlığına iletildi. Demirtaş, “Sonuçlarına biz değil kendileri katlanacaklar” dedi.

HDP’li beş isim hakkındaki fezlekeler, 26 Aralık 2015’teki Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Olağanüstü Genel Kurulu’nda ‘özyönetim’ ilan ettikleri gerekçesiyle başlatılan soruşturma kapsamında hazırlanmıştı. ‘Silahlı terör örgütüne üye olmak’ ve ‘halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek’ suçlamasıyla hazırlanan fezlekelerde, ‘dokunulmazlıkların kaldırılması’ talebinde bulunuluyor.

‘TEK BİR ÖRGÜTÜMÜZ VAR'
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “Fezlekeler raflarda çürümemeli” ifadeleriyle hızlanan süreç sonunda Meclis’e iletilen fezlekelerle ilgili HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır’da 21 Mart’taki Newroz programına dair açıklamalarda bulunurken konuştu. Sürecin normal bir prosedürle ilerlediğini söyleyen Demirtaş, tek bir örgütün üyesi olduklarını, onun da HDP olduğunu söyledi.

‘CEZAEVİYLE KORKUTAMAZLAR'
Kendilerinin kurbanlık koyun olarak seçilmesine izin vermeyeceklerini de kaydeden Demirtaş, sözlerine şöyle devam etti: “Hırsızlık yapmış, yolsuzluk yapmış, rüşvet yemiş, her türlü yüz kızartıcı suçu işlemiş olanlar parlamentoda eğer dokunulmazlığın arkasına saklanacaklarsa ve fikirlerimizden dolayı, sadece konuşmalarımızdan dolayı bizi kurbanlık koyun seçme konusunda bir tavır içine gireceklerse, sonuçlarına biz değil kendileri katlanacaklar. Bizi cezaeviyle, zindanlarla tehdit edenler kusura bakmasınlar, bunlar hayatlarında cezaevlerinin yakınına bile gitmemiş, cezaevi denince tüyleri diken diken olan pısırık, korkak kişilerdir. Bizim grubumuzun yarısı zaten hayatlarının yarısından fazlasını cezaevinde geçirmiş insanlardır. Bizler cezaevi kapısında büyüdük. Bizim ikinci evimizdir.”

‘PARTİLERİ GÖRMEK İSTİYORUM'
Fezlekelerin bütçe görüşmelerinden sonra Meclis’te görüşüleceğini daha önce söyleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu da gazetecilerin konu hakkındaki sorularını yanıtladı. Davutoğlu, “Kürsü dokunulmazlığının istismar edilerek özellikle son dönemde terörle verilen mücadelede ortaya çıkan ortak vicdanı rahatsız eden ve teröristleri kutsayan, yapılan eylemleri mazur görenlerin tutumlarının dokunulmazlık içinde değerlendirilmesi mümkün değil” dedi. Meclis Başkanı ile konu hakkında bir görüşme yapacağını açıklayan Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Hepimiz terörle mücadele konusunda ortak bir tavırda buluşmalıyız. Diğer partilerin tutumlarını da bu anlamda açık ve net görmek istiyorum. AK Parti olarak kurullarımızda da gözden geçireceğiz ama öncelikle Meclis Başkanı'mızla bu çerçevede görüşme yapmayı planlıyorum.”


Kaynak: Birgun.net