NURCAN GÖKDEMİR / [email protected]

AKP Hükümeti’ne özgürlükleri kısıtlayan, polisin silah kullanma yetkilerini artıran ve polise dinleme yetkisi veren , 'makul şüphe' yi yeniden getiren 'İç Güvenlik Yasası' da yetmedi. Hükümet, bölgedeki çatışmalı ortamı bahane ederek, tüm ülkeye dönük ve 'İç Güvenlik Yasası’ndaki hükümleri daha da ağırlaştıran yeni bir güvenlik yasası hazırlıyor. Yeni düzenlemede, Terörle Mücadele Yasası’ndaki cezaları artıran, dinlemeleri kolaylaştıran, belediye başkanları ve kamu çalışanlarıyla ilgili cezaları yeniden düzenleyen hükümlerin yer alacağı belirtildi.

Hükümetin zaman kaybetmeden hayata geçirmek ve tartışmaları engellemek amacıyla düzenlemelerin büyük bölümünü yasa değişikliğine gitmeden hayata geçirmeyi planladığı bildirildi. Düzenleme ile teröre destek verdiği iddia edilen belediye başkanları ve kamu çalışanlarıyla ilgili daha ağır cezaları içeren ve daha hızlı işleyecek yeni bir sistem getirilecek. Bu suçlama nedeniyle belediye başkanlarının görevden el çektirilmesi, yerlerine vekilleri yerine kayyum atanması düşünülüyor. Ancak çatışmalı bölgelerde bu yöntemin hayata geçmesinin güçlükleri nedeniyle model üzerindeki tartışmalar sürüyor. Düzenlemede, valilerin itfaiye, ambulans hizmetleri, iş makinelerine el koyma yetkisi genişletilerek, belediyelerin hareket olanaklarının daraltılması amaçlanıyor.

Hükümet dinlemede
Yeni yapılanmada polisin dinleme yapabilmek için güçlükler yaşadığı iddiasıyla dile getirdiği yakınmaları ortadan kaldıracak düzenlemelere de yer verilecek. ‘’AKP’nin mahkemeleri’’ olarak isimlendirilen sulh ceza hakimlikleri ya da nöbetçi mahkemelerden çıkartılacak kararlarla; dinleme ve teknik takip yapılabilmesine olanak sağlanacak. Dinleme ve teknik takip için üç hakim yerine tek hakimin kararı yeterli sayılacak. Üç ay olan dinleme süreleri uzatılabilecek, dinleme ve takipte kuvvetli şüphe şartı aranmayacak.

Göstermelik düzenleme
Hükümet, yeni güvenlik yapılanmasına karşı oluşabilecek tepkileri önlemek için AB’ye uyum çerçevesinde yapılması gereken bazı adımları da hayata geçirecek. ‘’Kolluk Kuvvetlerinin Denetim Kurulu’’ oluşturulması yoluna gidilecek ancak bu kurulun polisin yetkilerini azaltacak ve yasalar karşısında suçlu duruma düşmesini engelleyecek bir çerçevede oluşturulması bekleniyor.

Sınır kontrolü polise
AB mevzuatına uyum amacıyla yapılması zorunlu olan sınırların ve gümrük kapılarının kontrolünü polise bırakacak bir düzenleme de hayata geçirilecek. İçişleri Bakanı Efkan Ala, ‘‘Profesyonel Silahlı Sınır Güvenliği Teşkilatı’’ kurulmasına ilişkin düzenlemenin kısa süre içinde TBMM’ye sunulacağını açıklamıştı.

Kaynak: Birgun.net