ELÇİN [email protected]

Şırnak'ın Cizre İlçesi Cudi Mahallesi'nde bir evin bodrum katında 5 gündür yaşam mücadelesi veren 25 yaralının hastaneye kaldırılması için yapılan tüm girişimler, Şırnak Valiliği tarafından engelleniyor. İçişleri Bakanlığı’nın, sağlık personeli eşliğinde yaralıların ambulansa taşınması yönündeki talimatını bile tanımayan Valilik, ateş altında tek başlarına ambulansa yürümelerini isteyerek, yaralıları adeta ölüme terk etti. Yaralıların durumu saatler geçtikçe kötüye giderken, dün ayağından yaralı olan Selami Yılmaz isimli bir kişi daha kan kaybından yaşamını yitirdiği belirtildi. Yılmaz ile birlikte bodrum katında yaşamını yitirenlerin sayısı da böylelikle 4’e yükselmiş oldu. Bodrumda mahsur kalan Sultan Irmak'ın durumunun ise ağırlaştığı ve yaşamını yitirmek üzere olduğu öğrenildi. AİHM'e yapılan tedbir başvurusu henüz karara bağlanmazken, yoğun bombardıman nedeniyle 2 ve 3'üncü katların yıkıldığı binanın bodrum katının tavanın da çökmek üzere olduğu kaydedildi.

Öte yandan HDP’li milletvekillerinin yaralılar için hükümet yetkileri ile görüşme girişimleri devam ediyor. Önceki gün akşam İçişleri Bakanlığı yetkilileriyle yaptıkları görüşmede, yaralıların sağlık görevlileri eşliğinde hastaneye taşınmaları konusunda mutabakata varılsa da, Şırnak Valiliğinin keyfi kararıyla uygulamaya geçilmesi engellendi.

‘Gerekirse ben tek giderim’
HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız, bakanlık yetkilileriyle yapılan görüşmede alınan kararı ve valiliğin kararı engelleme girişimlerini şu sözlerle anlattı: “Milletvekili arkadaşlarımızın bakanlık yetkilileri ile görüşmesinde yaralıların hastaneye taşınması konusunda ortak bir karara varıldı. Buna göre; belediyenin 4-5 sağlık çalışanı, yaralıları alarak İpek Yolu’na getirecek ve burada bekleyen ambulansa bindirileceklerdi. Yaralıların bulunduğu bina İpek Yolu’na 200 metre mesafede. Valiliğe bu yönde bir talimat vereceklerini de aktardılar. Ancak valilik, ‘sağlık personelinin güvenliğini sağlayamam’ diyerek, bu duruma engel oldu. Yaralıların tek başına 200 metrelik mesafeyi yürümelerini istedi. “Bu insanlar ağır yaralı, kiminin ayağı kangren olmuş. 5 gündür aç ve susuzlar. İki adım atacak halleri yok!” diyen Sarıyıldız, valiliğin yaralıları ölüme terk ettiğini söyledi. Sarıyıldız, “Tek başına da olsam yaralıları almaya ben gideceğim. O noktaya geldik. Yaralıların hastaneye taşınmasının engellenerek öldürülmelerini anlayamıyoruz. İnsanlığımızı sorgular durumdayız” diye konuştu.

Aileleri harekete geçti
Valiliğin kararı üzerine yaralıların aileleri harekete geçti. Ailelerden 15 kadın, Cizre Belediyesi önüne yürüdü. "Vali sorumluluk almıyorsa biz sorumluluk alıp çocuklarımızı almak istiyoruz" diyen 15 kadın, mahalleye yürüyeceklerini açıkladı. HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldızın da kadınlarla birlikte mahalleye gitmesi bekleniyor.

HDP’liler görüşemedi
Cizre’deki yaralılara ilişkin HDP milletvekilleri dün Meclist’e Başbakan Davutoğlu ile görüşmek istedi. HDP’li milletvekillerinin, Başbakan Davutoğlu’nun bulunduğu yere doğru giderek, görüşme talebinde bulunduğu, ancak korumalarının, milletvekillerini engelleyerek, bu görüşmeye izin vermediği öğrenildi.

Nefes alamıyoruz
Cizre’de bulunun Faysal Sarıyıldız, Twitter hesabından binada bulunan yaralıların kendisine ulaştırdıkları mesajları paylaştı. Yaralıların Sarıyıldız’a attıkları mesajlar şöyle: “Şu an üzerimizdeki binayı yıktılar nefes almakta zorlanıyoruz. Binanın kapısı çöktü ev yerle bir. Her geçen dakika insanlar yaşamını yitiriyor. Apartman üzerimize yıkılıyor nefes alamıyoruz.”

Kaynak: Birgun.net