BURAK ABATAY @abatayburak

Türkiye’nin köklü liselerinden İstanbul Erkek Lisesi, Galatasaray Lisesi, Cağaloğlu Anadolu Lisesi, Bornova Anadolu Lisesi, Vefa Lisesi, Ankara Gazi Anadolu Lisesi, İzmir Çiğli Fen Lisesi'nde idarecilere yönelik protestolara son katılan Kadıköy Anadolu Lisesi, Hacı Ömer Tarman Anadolu Lisesi, Beyoğlu Anadolu Lisesi ve Notre Dame De Sion öğrencileri oldu.

'Sansür' vurgulu bildiri
Kadıköy Anadolu Lisesi öğrencileri, kaleme aldıkları bildiriyle liselerde büyüyen laiklik ve çağdaş eğitim vurgulu bildirilere destek verdi. Yayımlanan bildiri, eğitim politikalarının karanlık, kindar bir nesil yetiştirdiğini belirten akıl dolu bir afişle sunuldu.

Afişte okul yönetimi tarafından sansüre maruz kalmış ironi dolu bir metin de yer alıyor.

Metne uyguladığı ‘otosansürle’ yaşananları anlatan öğrenciler, bildiriyi şu sözlerle bitirdi: “Yandaşlara arkasını dönenlerle, yarımada yokuşunda geçmişi özleyenlerle, Fikret’in mirasını koruyanlarla beraber bu kara mürekkebi dağıtmak için ışığa koşacağız.”

HÖTAL'den anti-emperyalist çağrı
Ankara'da eğitim veren, Hacı Ömer Tarman Anadolu Lisesi öğrencileri, İstanbul Erkek Lisesi öğrencilerinin eylemi sonrasında süren ayaklanmanın ardından yayımladıkları bildiriyle İstanbul, İzmir ve Ankara'da süren öğrenci protestolarına bir yenisini ekledi.



Yayımlanan bildiride anti-emperyalist vurgu yer alırken, "Bizler bu ülkenin aydınlık gençleri olarak bu yapılan kirli planlara göz yummayacağız. Bizleri kalıplara, küplere koyamayacaksınız. Laikliğimizi, insancıllığımızı, doğa sevgimizi ve bilim yuvalarımızı kirletemeyeceksiniz. Tüm liseli arkadaşlarımızı desteğe ve daha da büyümeye çağırıyoruz" denildi.

Çiğli Fen Lisesi’nden de dayanışma çağrısı
Paylaştıkları bildiriyle öğrenciler üzerindeki gerici baskıların ve uygulamaların bir an önce son bulmasını isteyen Çiğli Fen Lisesi öğrencileri, ''İstanbul’dan arkadaşlarımızın gerçekleştirdikleri hepimize umut oldu. Bir kez daha liselilerin karanlığın karşısında yanyana ve omuz omuza durabileceğini gördük. Benzer baskılar altındaki diğer okullarda eğitim gören arkadaşlarımızı bizimle kol kola durmaya çağırıyoruz. Şimdi tüm liseli arkadaşlarımıza sesleniyoruz; beraber olursak başarabiliriz, yanyana durursak okullarımıza sahip çıkabiliriz. Umudumuzu her zaman korumaya devam edeceğiz ve omuz omuza durarak karanlığın karşısına dikileceğiz!'' diyerek dayanışma çağrısında bulundu.

GAL öğrencileri: Selam olsun
Gericileşmeye karşı liselerden gelen bildirilerin ardı arkası kesilmezken, bir bildiri de Ankara'nın en prestijli okullarından Gazi Anadolu Lisesi öğrencilerinden geldi. Sennur Sezer'in 'Sabah Türküsü' şiiriyle başlayan bildiride, dayanışma ve birlik çağrısı yapılarak, "Okul sıralarında bizlere daima ‘Sizler geleceğin doktorları, mühendisleri, avukatları olacaksınız' denilirken öte yandan da geleceksizleştirildik. Farklı şehirlerde, farklı okullarda, farklı sıralarda okusak da yaşadıklarımız ortak. İşte bu nedenle çıkaracağımız ses de ortak olmalı. Selam olsun karanlığa arkasını dönüp güneşli yarınlara yürüyen bütün liselilere…”

Vefa Lisesi öğrencilerinin kaleme aldığı bildiride, ‘Proje Okul’ adı altında yapılan ‘kısıtlamalar’dan hoşnut olunmadığı ve sessiz kalınmayacağı belirtildi. Dayanışma çağrısında bulunulan bildiride, ''Bütün dayatmalara, tehditlere, aşağılamalara karşı, Vefa’lı öğrencilerin senelerdir oluşturduğu ilkeler doğrultusunda, çizgimizden asla sapmadan bu sorunlara tüm Vefa camiası olarak tepkimizi ortaya koymaktayız. Benzer sorunlardan yakınan diğer okullarla beraber karanlığa sırtımızı dönmeye hazırız!”

Yayılmaya devam ediyor
İstanbul Erkek Lisesi öğrencileri, mezuniyet töreninde müdür Hikmet Konar’ı sırtlarını dönerek protesto etmişti.
Kısa bir süre sonra da Galatasaray Lisesi’nin pilav gününde,‘Hiçbir padişaha kölelik yapmayan’ müdür arandığına dair bir iş ilanı dağıtılmıştı.

Ardından Cağaloğlu Anadolu Lisesi öğrencileri de yayınladıkları bildiride, ‘proje okul’ olarak seçilmelerinin ardından atanan yeni müdürle birlikte okulun gelenekselleşen festivallerinin gerekçesiz bitirildiğini, öğrencilerin fişlendiğini ve okulda ‘irticai faaliyetler’in başladığını anlatmıştı.

İstanbul dışından ilk destek ise İzmir’deki Bornova Anadolu Lisesi öğrencilerinden gelmiş, okul mezunlarına ve Türkiye’deki tüm liselere çağrı yapılan metinde, “Gelin padişah yalakalarına hep birlikte sırtımızı dönelim” ifadelerinin yer aldığı bir bildiri yayımlamıştı.

Kaynak: Birgun.net