BİRGÜN - ANKARA

Şubat ayı sonunda Conflict Armament Research tarafından yapılan araştırmanın sonuçları yayımlanmış, bu araştırmada IŞİD’in Suriye ve Irak’taki eylemlerinde yoğun şekilde kullanılan el yapımı patlayıcıların (EYP) yapımında kullanılan bileşenlerin önemli kısmının Türkiye aracılığıyla IŞİD’e gönderildiği ortaya konmuştu. CAR’ın IŞİD tarafından Kobane kuşatmasından sonra terk ettiği bomba yapım atölyelerinde bulduğu malzemeler arasında, Türkiyeli şirketler Gültaş Kimya, Marikem Kimyevi ve Endüstriyel Ürünler, Metkim, Ekim Gübre ile Diversey Kimya şirketlerinin ürettiği veya pazarlamasını yaptığı kimyevi ürünler de vardı. CAR Raporunda adı geçen bu şirketler ile IŞİD’in eline geçen ürünleri Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin tarafından bu hafta tekrar gündeme taşındı. Çurkin, BM Genel Sekreterliğine gönderdiği mektupta CAR Raporunda tespit edilen bulguları aktardı ve BM’nin konuyla ilgili araştırma yapmasını istedi. Rusya BM Daimi Temsilcisinin mektubu, CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm tarafından TBMM gündemine de taşındı.

Şirketlerin sahiplerini sordu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavulşoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına sunulan yazı soru önergesinde CHP’li Tüm, firmalarla ilgili bilgi istedi, bu iddialara karşı idarenin hangi adımları attığını sordu. Mektubun Dışişleri Bakanlığı yoluyla hükümete iletilip iletilmediğini soran Tüm, şirketlerin ürettikleri veya ticareti yaptıkları ürünlerin niteliklerinin, ithalat yaptıkları ülkelerin, firmaların sahiplerinin kimler olduğunun açıklanmasını istedi.

‘Soruşturma var mı?’

Türkiye’deki intihar saldırısı eylemlerinde de kullanılan amonyum nitratın söz konusu şirketler tarafından Irak ve Suriye’ye ihraç edilip edilmediğini, ürünlerin kimlere satıldığı gibi bilgilerin Bakanlık tarafından kamuoyuna duyurulmasını isteyen Tüm, “Bu şirketlerle ilgili Bakanlığınız herhangi bir suç duyurusunda bulunacak mı? İlgili bakanlıklardan veya kurumlardan bu şirketlerle ilgili yapılan herhangi bir soruşturma bilgisi Bakanlığınıza yansımış mıdır? Böyle bir soruşturma açılmamış ise siz Bakanlık olarak talep edecek misiniz?” ifadeleriyle hukuki süreçler hakkında da bilgi istedi.

Kaynak: Birgun.net