OECD raporları önümüzdeki 50 yılı planlarken iş dünyasına ucuz ve kalifiye iş gücü sağlamak için sürekli eğitim politikasının bir an evvel hayata geçirilmesini ön görüyor. Böylelikle sermaye, nitelikli insan gücüne kavuşurken eğitim maliyetlerinin faturası da halka çıkarılmış oluyor. Eğitim maliyetleri kamu ve özel sermaye üzerinde bir “yük” olmaktan çıkarılıp eğitim, sağlık ve sosyal haklardan kısıntı yapılarak karın maksimizasyonu hedefleniyor.

Eğitim emekçilerinin ucuza çalıştırılması ve eğitim koşullarının kötüleştirilmesi ile birlikte kamusal eğitimin kalitesi düşürülüyor, paralı eğitim hedeflenerek neoliberal politikalar hayata geçirilmek isteniyor. Dünya genelinde eğitim reformlarına karşı direnişler artarken, binler herkes için eşit, özgür ve ücretsiz ana dilde eğitim hakkı talep ediyor. Kemer sıkma politikalarıyla birlikte son dönemlerde artan eğitim reformu protestoları önümüzdeki dönemin daha da militan eylemlere sahne olacağını gösteriyor.

Türkiye’de yüzlerce lisenin öğrencileri gerici eğitim sistemine karşı bir bir açıklamalarda bulunarak mücadele ve dayanışma çağrısında bulunuyor. Laik, bilimsel eğitim talebiyle basın bildirisi yayımlayan öğrenciler okullarındaki baskıcı eğitim sistemini protesto ediyorlar.

Çeşitli ülkelerde düzenlenen protesto gösterileriyle birlikte eğitimin özelleştirilmesine karşı tüm dünyada eş zamanlı direnişler sürüyor. Dünyada eğitimde özelleştirmeye karşı devam eden eylemler şöyle:

Brezilya; Liseliler, sınıfların kötü koşulları nedeniyle 170’den fazla okulda işgal eylemi başlattılar. Eğitim için tahsis edilen mali kaynakların çarçur edilmesini protesto eden öğrenciler, yolsuzlukların açığa çıkarılmasını isteyerek, 300’den fazla okul için eyalet yetkilileriyle görüşme talebinde bulundular. Kapitalist eğitim sistemini ve eğitim üzerindeki hükümet kesintilerini protesto eden üniversite öğrencilerinin yanı sıra üç aydan fazla bir süredir Rio’da grevde olan öğretmenler de ücret artışı talep ediyorlar.

Macaristan; Sendikalar ve demokratik kitle örgütleri tarafından organize edilen gösterilerde hükümetin eğitim reformu politikaları protesto edildi. Binlerce eğitim emekçisinin katıldığı eylemde öğretmen ücretlerinin artırılması, lise öğrencileri için ücretsiz beslenme ve ücretsiz ders kitabı hakkının sağlanması, ücretsiz eğitim hakkı için mücadele edenlere yönelik baskıların kaldırılması, ders içeriklerinin zenginleştirilmesi ve eğitime daha az devlet müdahalesi ana taleplerdendi.

Şili; Üniversite ve lise öğrencileri Başbakan Michelle Bachelet’i söz verdiği eğitim reformlarını hayata geçirmemekle suçlayarak bütçe kısıntılarıyla sınırlandırılmış yükseköğretim projesine karşı sokağa çıktılar. Özgür ve eşit bir eğitim hakkı talep eden öğrenciler Bachelet’in ücretsiz eğitim hakkı sözünü yerine getirmesini talep ediyorlar.

Meksika; Enrique Peña Nieto hükümetinin çıkarmak istediği eğitim reformuna karşı isyan eden CNTE sendikasından öğretmenler günlerdir polisle çatışıyorlar. Neoliberal politikalara karşı direnişe geçen öğretmenler ücretlerinin artırılmasını, performans değerlendirmelerinin kaldırılmasını ve Meksika’da eğitimin özelleştirilmesi sürecini durdurmayı hedefliyorlar.

Nijerya; Hükümetin okulları özelleştirme planına karşı sokağa çıkan binlerce öğrenci, özelleştirme planının hükümetin aylardır maaşlarını ödemekten kaçındığı ebeveynlerinin omuzlarındaki yükü daha da ağırlaştıracağını vurguluyorlar. Protestolara katılmayan okulları da işgal eden öğrenciler, sınıfları boşaltıyorlar.

Honduras; Öğrenciler akademik reformlara karşı protesto gösterileri düzenleyerek polisle çatıştılar. Ülke genelindeki pek çok üniversiteye yayılan protestolarda öğrenciler, ayrımcılık yarattığı gerekçesiyle üniversitelerinde akademik standartların kaldırılmasını talep ettiler, üniversitelerde süresiz işgal eylemi başlattılar.

Pakistan; Hükümetin okulları özelleştirme planına karşı oturma eylemi düzenleyen öğretmenler, özelleştirme programının iş güvencesizliğini körüklemesinin yanı sıra eğitim harçlarının yükselmesine ve yoksul öğrencilerin eğitim hakkının gasp edilmesine yol açacağını belirttiler.

(isyandan.org)

Kaynak: Birgun.net