CAN UĞUR [email protected] @canugur1987

Kilis’te üst üste iki gün yaşanan ve ölümlerin meydana geldiği saldırıların ardından nasıl bir tablonun açığa çıkacağı merak konusu. Saldırıların büyük olasılıkla IŞİD’ciler tarafından gerçekleştirildiği ifade edilirken farklı cihatçı grupların bölgedeki varlığı, saldırıları onların da yapmış olabileceği ihtimalini doğuruyor. Bölgeyi iyi bilen isimlerden bir tanesi olan gazeteci Fehim Taştekin’e göre Türkiye uzun vadede ciddi bir sıkışma yaşayacak. Bu nedenle Türkiye’nin ne yapmak istediğine karar vermesi gerektiğini söyleyen Taştekin, “Hem Kürtlere hem de Suriye ordusuna hayır diyen Türkiye ciddi bir çıkmaz içerisinde, bunu aşmak için bir ara formül gerekiyor” yorumunda bulunuyor.

IŞİD kapılarını kaybetmek istemez
Türkiye ile ABD arasında Kürt bölgesinin kurtarılması ve IŞİD’in oradan temizlenmesi noktasında bir tartışma olduğunu söyleyen Taştekin, şu ifadeleri kullanıyor; “Türkiye uzun süredir bu konuda baskı altında. Türkiye, Amerika’nın ortaya koyduğu çözüm planına karşı çıkıyor. ABD, içinde Demokratik Suriye Güçleri’nin bulunduğu bir operasyon istiyor. O bileşenin en önemli unsuru olan PYD’den kaynaklı Türkiye buna karşı çıkıyor. Türkiye’nin geliştirdiği formül ise Türkiye’nin desteklediği cihatçı grupların buraya sokulması ve ABD’nin de buraya havadan destek sunması. Öte yandan Türkiye bu hatta ciddi bir çıkmaz içerisinde. Kendisi giremiyor bunun yanında hem Kürtlere hem de Suriye ordusuna hayır diyor. ABD de bunları istemiyorsan sen hallet diyor.”

Yakın dönemde Türkiye’nin desteklediği grupların ciddi bir yenilgi yaşadığını hatırlatan Taştekin içinde bulunduğumuz süreci ise şu sözlerle özetliyor: “Bir de yakın dönemde Türkiye’nin desteklediği gruplar üzerinden bunlar cihatçı ve Türkmen gruplar El Rai savaşı yapıldı. IŞİD’e karşı verilen bu savaşı bu gruplar kaybetti. Nisan ayının başında IŞİD bu grupları geriletince bu plan suya düştü. Bu süreçte Türkiye tabiri caizse ayıya tokat atmış oldu. IŞİD de bu süreçte dünyaya açılan kapılarını kaybetmek istemeyecektir.”



Türkiye savaşa dahil oluyor

(Gazeteci Fehim Taştekin )
Ara formüllerin hayata geçirilmesi ihtimallerine değinen Taştekin, ara formül bulunabileceğini söylüyor. Gazeteci, “Türkiye’nin ne yapmak istediği çok önemli. Bölgeye müdahalesi Rusya çekincesi nedeniyle zor görünüyor. Kürtlerle de işbirliği yapılmıyor. Bu durumun sürdürülebilirliği yok. Bir ara formül bulunabilir. Kürtlerin ‘sözde’ sürece dahil olmadığı bir ara formül bulunabilir. ABD desteği çerçevesinde Suriye Demokratik Güçleri’nin yanında Arap ve Türkmen unsurları ile birlikte bu işe girişilebilir diye düşünüyorum. Hem Türkiye’nin PYD ile işbirliği yapmama durumu hem de ABD’nin bölge planları açısından atılabilecek bir adım diye düşünüyorum” diyor.

Farklı bir ihtimalin var olup olmadığını sorduğumuz Taştekin’in yanıtı ise şöyle oluyor; “Bir de başka bir senaryo söz konusu olabilir. Bölgedeki silahlı gruplar Türkiye’yi bölgeye çekmek isteyebilir. IŞİD’le yaşanan gerginlikler de dahil olmak üzere Türkiye angajman kuralları çerçevesinde yaptığı misillemelerle savaşa dahil oluyor. Bu angajman kuralları çerçevesinde atılan adımlardan dolayı Türkmenler, Türkiye’ye teşekkür etti. Türkiye’nin bu rolünden hareketle bazı silahlı gruplar Türkiye’yi o bölgeye sokmak için bu tarz saldırılara da girişebilir.”

Tank da vurulmuştu
AKP'nin Suriye'ye girme hevesi tartışılırken, hükümetin 'öfkeli çocukları' IŞİD önceki gün Irak’ın kuzeyindeki Başika’da konuşlu Türk birliğine ait bir tankı vurmuştu.

Öte yandan Suriye'deki iç savaşın kızışmasına paralel olarak çatışmalar da sıklıkla Türkiye'ye sıçrarken, 'yeni Suriye komşumuz' haline gelen IŞİD ve Özgür Suriye Ordusu'nun hâkim olduğu bölgelerden ateşlenen füzeler hemen hemen her gün Türkiye tarafına düşüyor.

İki gün art arda Kilis kent merkezine düşen roketatar ve havan mermileri dördü çocuk beş kişinin yaşamını yitirmesine, onlarca yurttaşın da yaralanmasına neden oldu. Sınırdaki bölgeler giderek Suriye'deki yerleşimlere benzerken, can güvenliğinden endişe eden halk, yetkililere ateş püskürüyor.

Kaynak: Birgun.net