Derviş Cemal

Karaman’ndaki cinsel istismar skandalında adı geçen Ensar Vakfı’na sponsorluktan vazgeçmeyeceğini açıklayan Turkcell’in bu tavrının nedeni belli oldu. Kamuoyundan ve abonelerden gelen tepkilere rağmen Vakfı desteklemeyi sürdüreceğini vurgulayan şirket adeta AKP’nin arka bahçesine dönüştürülmüş durumda.

AKP’nin arpalığına dönüştürüldü
Dünyanın en büyük cep telefonu operatörlerinden birisi olan ve yaklaşık 35 milyon abonesi bulunan Turkcell’in AKP tarafından ele geçirilmesi üç yıl önce başladı.

Turkcell'de Çukurova Grubu ile yabancı ortaklar TeliaSonera ve Altimo arasında uzun yıllar süren ortaklık ve yönetim kurulu krizine AKP hükümeti 2013 yılında Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) üzerinden krize müdahil oldu. Ardından da Turkcel'de AKP atamaları başladı.

Uyuyan bakan da Yönetim’de!
Turkcell yönetiminden son üç yılda sekiz isim ayrılmak zorunda kaldı. Bu ayrılma sürecini tetikleyen Başbakanlığa bağlı Sermaye Piyasası Kurulu’nun Turkcell Yönetim Kuruluna yaptığı ‘bağımsız üye’ atamaları oldu. AKP'nin SPK eliyle yaptığı atamalardan sonra Turkcell’in yönetim takımında 5 AKP’li isim var.



Turkcell’e ilk atanan isimler eski Kültür Bakanı Atilla Koç ve eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Mehmet Hilmi Güler’di. Daha sonra ise Yönetim Kurulu’a Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, 24. dönem milletvekili eski AKP İzmir İl Başkan Yardımcısı Bekir Pakdemirli atandı. Yönetimde aynı zamanda Bezmialem Vakıf Üniversitesi’nin kuruluşunda Mütevelli Heyeti üyesi olarak yer alan Ahmet Akça da yer alıyor.

Kullanıcılar hatlarını iptal ediyor
Cinsel istismar vakasının ortaya çıkmasından sonra Milli Eğitim Bakanlığı, Ensar Vakfı ve vakfa bağlı olan Değerler Eğitim Merkezi’nin düzenlediği Türkiye Değer Ödülleri’nin sponsoru Turkcell’e kamuoyundan ağır eleştiriler yöneltildi. Çok sayıda kullanıcı tepkilerini göstermek için hatlarını iptal etti. Şirket ise yaptığı açıklamada Vakfa desteğini sürdüreceğini açıkladı.

Kaynak: Birgun.net