SERBAY MANSUROĞLU [email protected] @serbaymansur

Trabzon Tonya Anadolu Lisesi’nde bulunan kütüphaneye alınan kitaplar kız öğrencilerin örtünmesi için şeytanla korkutan örneklerle dolu. ‘Şeytan bu kitaba çok kızacak, Şeytanlar Kahvesi, İçimizdeki Şeytan Salak Değil” gibi set olarak alınan kitaplar okulun kütüphanesine demirbaş olarak kaydedildi. Set olarak satılan kitaplarda kadınların neden örtünmesi gerektiğine, başı açık kadınların şeytanın aklına uyduğu, şeytanın yolunda giden kadınların sonunun cehennem olacağına dair vurgular var.

Klasikler, şiirler sansürleniyor
Eğitim Sen Trabzon Şube Başkanı Muhammet İkinci, “Türkiye’de eğitim sistemimizin içine sürüklendiği bilim dışılığı ve karanlığı ortaya seren korkunç bir tablo ile karşı karşıyayız” dedi. “Söz konusu kitapları okuyunca afallamamak, dehşete kapılmamak mümkün değil. İnsanın dudaklarından ‘pes doğrusu’ şeklindeki kelimeler kendiliğinden dökülüveriyor” diyen İkinci, “Bugün yaşadığımız, Yunus Emre'nin, Cahit Külebi'nin, Edip Cansever'in şiirlerinin sansürlendiği, dünya klasikleri arasında yer alan Fareler ve İnsanlar, Şeker Portakalı gibi eserlere izin verilmediği bir ülkede artık tuzun dahi koktuğu, laik ve bilimsel eğitimin kırıntısından dahi bahsetmenin mümkün olmadığı gerçekliğidir” ifadelerini kullandı.



İnanç istismarı
Muhammet İkinci, “Siyasal iktidarın ideolojik hedefleri doğrultusunda, yeni rejime uygun bir biçimde dindar ve kindar nesil yetiştireceği denildiği bir süreçte, toplumun dinsel inançlarının kaba, özensiz ve hoyrat bir biçimde istismar edilip sömürülerek salt bir propaganda aracı olarak kullanıldığına tanıklık ediyoruz” diye konuştu.

Suç teşkil ediyor
Eğitim Sen Trabzon Şube Başkanı Muhammet İkinci kitaplara ilişkin şu ifadeleri kullandı: Bu idari tasarruf, Milli Eğitim Temel Kanunu Genel Amaçlar (madde 2) kısmında belirtilen bütün fertlerin “Beden, zihin, ahlak, ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir kişiliğe ve karaktere, hür ve bilimsel düşünme gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı, kişilik ve teşebbüse değer veren, topluma karşı sorumluluk duyan; yapıcı, yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek;” hükmüne açık aykırılık taşımakta ve suç teşkil etmektedir. Kentimizin yeni valisi başta olmak üzere tüm yetkilileri sorumluluğa davet ediyor, konunun idari ve adli takipçisi olacağımızı belirtiyoruz.

Kaynak: Birgun.net