Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) bilimsellikten uzak projelerle dikkat çekmeye devam ediyor. Bingöl’de üretilen ‘Hacı robot’ ile Bartın’da bitkilerin dua ve tatlı sözle daha hızlı geliştiğini iddia eden ‘Tatlı Kelam’ projesi, TÜBİTAK’ın geldiği endişe verici boyutu gözler önüne seriyor.

İhram giyip tavaf ediyor
Bingöl 100. Yıl Ortaokulu’nda yedinci sınıfta okuyan üç öğrenciye, Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni Mahmut Baloğlu öncülüğünde “haccın farzlarını yerine getiren” robot ürettirildi.

TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları Projesi kapsamında geliştirilen ve 300 TL’ye mal edilen ‘Hacı Robot’un, haccın farzlarını yerine getirdiği belirtildi. Öğrencilerin bilgisayar üzerinden kontrol ettikleri programla komut alan robot, ihram elbisesi giyip, Kabe’yi tavaf ettikten sonra Arafat vakfesini yapıyor.

Bartın’daki Kozcağız İmam Hatip Ortaokulu’ndaki TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları Sergisi’nde, dua ve tatlı sözlerle yetiştirilen bitkinin daha hızlı geliştiğini iddia eden “Tatlı Kelam” adlı proje de yer aldı.

Duayla yetiştirilen bitki projesi!
Bartın’daki Kozcağız İmam Hatip Ortaokulu’nda ise önceki gün başlayan TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları Sergisi’nde, dua ve tatlı sözlerle yetiştirilen bitkinin daha hızlı geliştiğini iddia eden “Tatlı Kelam” adlı bilim dışı projeye de yer verildi.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Recep Kaya’nın danışmanlık yaptığı çalışmanın amacı, ‘’Dua ve güzel sözün sadece insanları değil, bitkileri de olumlu etkileyip gelişimlerine katkıda bulunduğunu ortaya koymak” olarak açıklandı.

***

TÜBİTAK’ın desteklediği bazı projeler:

»Ortaöğretim öğrencileri arasında düzenlenen “Araştırma Projeleri Yarışması’’nda ‘’Kanser Hastalığını Yenmede Dini İnancın, Duanın ve Olumlu Düşünmenin Etkisi Üzerine Bir Araştırma’’ bölge sergisine davet edilen projeler arasında yer aldı.
»Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde bulunan Mecit Kavan İmam Hatip Ortaokulu’nda “TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı” ismiyle düzenlenen fuarda en dikkat çeken “bilimsel çalışma” ise “Sadaka Taşı” oldu.
»’’2016 Yılı Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’’ çerçevesinde hazırlanan ‘’Tillo Evliyalarının Kerametleri’’ isimli proje TÜBİTAK tarafından kabul edildi.
»Diş hekimliğinden ortopediye, beyin cerrahisinden omurilik cerrahisine kadar kemikle ilgili birçok alanda kullanılan ve tamamı ithal edilen hayvan kaynaklı kemik greftinin (kemik tozu), TÜBİTAK ve Sağlık Bakanlığının desteğiyle artık sığır kaynaklı ve ‘helal’ olarak Türkiye’de üretileceği açıklandı.
»TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsü tarafından yürütülen 350 bin lira bütçeli proje kapsamında geliştirilen test ile çiğ et ürünlerinde domuz eti kullanılıp kullanılmadığının 5 dakikada belirlenebileceğini açıkladı.
»TÜBİTAK Bilim Şenliği’nde yapılan bir deneye göre, iki farklı cam kavanoza konan peynirden kötü söze maruz kalanın daha çabuk küflendiği iddia edildi.
»TÜBİTAK tarafından düzenlenen 47’nci Ortaöğretim Proje Yarışması’nda finalde yarışan projeler ise şöyle:
»Cuma namazının sosyalleşmeye ve toplumsallaşmaya etkisi-Şarkikaraağaç ilçesi örneği
»Tebessüm ve selamın temiz dünyalara etkisinin araştırılması
»EKG önlüğü ile mahremiyeti korumak
»Milli karakterlerin çocuk ve gençlerin oyun ve kırtasiye objelerine yerleştirilmesi ile rol model alınmasını sağlamak
»Osmanlıca mezar taşlarının okunması ve günümüz Türkçesine çevrilmesi

Kaynak: Birgun.net