SEBAHAT KARAKOYUN
[email protected]
@ssenyaprak

Fezlekesi bulunan milletvekillerine yargı yolunu açan anayasa değişikliğinin ardından TSK mensuplarına dokunulmazlık zırhı kazandıran tasarı da CHP’de görüş ayrılıklarına neden oldu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, basına kapalı grup toplantısında tasarıyı eleştiren vekillere, “Olağanüstü dönemden geçiyoruz” diyerek dolaylı yanıt verdi.

CHP Grubu, dün büyük bölümüne Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı basına kapalı bir toplantı yaptı. Alınan bilgiye göre toplantıda, TSK mensuplarına da MİT’te olduğu gibi dokunulmazlık zırhı kazandırmaya yönelik tasarı ile ilgili eleştiriler dile getirilirken, Yargıtay ve Danıştay’ın “lağvedilmesi” anlamına gelen Yargı Paketi ile ilgili tepkiler de ifade edildi.

Sıkıyönetim Yasası

Toplantıda aralarında Sezgin Tanrıkulu, İlhan Cihaner, Nurettin Demir ve Mahmut Tanal’ın da bulunduğu milletvekilleri, TSK düzenlemesini eleştirirken, eski asker Dursun Çiçek “Milli ordumuza sahip çıkmalıyız” diyerek yasayı savundu. Dursun Çiçek’in Genelkurmay’la ilgili tedirginliğin yanlış olduğunu belirtirken, “İki numaralı ismin tüm ailesi CHP’li” sözlerini kullanması bazı tepkilere neden oldu. Çiçek’e oturduğu yerden müdahale eden Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, “Bu neyin göstergesi? AKP’de de halen CHP’li ailelerin çocukları olan vekiller var” dedi.

Düzenlemeye yönelik eleştirilerini dile getiren İlhan Cihaner, “Sıkıyönetim Yasası” değerlendirmesi yaparken, askerin ülkenin dışardaki güvenliğini sağlamakla yükümlü olduğunu belirtti. Cihaner, “Eğer asker iç güvenlikte, halka karşı kullanılırsa bu yanan topu askere fırlatmak anlamına gelir” dedi.

Yasaya karşı çıkan Nurettin Demir de AKP’nin alışılmış bir iktidar olmadığını belirterek, “Çıkarılan yasalarla AKP her kurumda çeteleşmeye gidiyor” dedi.

“Olağanüstü dönem” vurgusu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kısa konuşmasında TSK yasasıyla ilgili eleştirilere doğrudan yanıt vermek yerine dolaylı bir üslup kullandı. Kılıçdaroğlu’nun “Olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Değerlendirme yaparken bunu dikkate almalıyız” sözleri, tasarıya destek kararı ile ilgili “savunma” olarak yorumlandı.

Toplantıda TBMM gündeminde bulunan Yargı Paketi ile ilgili eleştiriler de dile getirildi. Yargı Paketi’ne karşı mücadele edilmesini isteyen CHP lideri, tasarının görülmeleri sırasında Adalet Komisyonu çalışmalarına vekillerin katılımının düşük olmasını da eleştirdi.

Kaynak: Birgun.net