ERSOY YAŞAR / [email protected]
@ersysr

20-27 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek olan yarış, bu yıl yeni destekçisi Dacia Duster’ın gücünü de ardına alarak ’Duster Transanatolia Ralli Raid’ olarak koşulacak ve Anadolu’nun batısından, kuzeyine uzanan yeni parkuruyla İzmir’de başlayıp Samsun’da sona erecek.

Rally raid nedir?

3-15 gün arasında değişen süreler içerisinde,1.500 - 10.000 km uzunluğundaki off-road parkurlarda gerçekleştirilen, ralli motosiklet, arazi araçları, ATV ve buggy’lerin birlikte yarıştığı rallilerdir.

İzmir’de başlayacak

Dünya’nın en zorlu yarışları arasındaki yerini kanıtlayan Duster Transanatolia Ralli Raid, bu yıl İzmir Gündoğdu Meydanı’ndan start alıp toplam 3.000 km yol katederek Samsun’da sona erecek.

Duster Transanatolia Ralli Raid Genel Koordinatörü Burak Büyükpınar, bu tip yarışların spor turizmi için büyük bir fırsat olduğunu belirterek dünyada binlerce yarışmacı, seyirci ve basın mensubunun bu tip yarışlar için farklı ülkeleri ziyaret ettiğini söylüyor. Dünyanın en önemli ralli raid yarışının yapıldığı Arjantin’in bu yarışlardan 170 milyon dolar doğrudan ve 450 milyon dolar dolaylı bir katma değer sağladığını vurgulayan Büyükpınar, turizmde sorunlar yaşanılan bu dönemde, motor sporları turizminin ülke tanıtımına ve ekonomisine katkıda bulunacağını da söylüyor.

Dacia Duster'den destek

Türkiye’nin en büyük motor sporları organizasyonu olan Transanatolia, bu yıl kurumsal bir işbirliğine de imza attı. Türkiye’nin en çok satan 4X4 modeli olan Dacia Duster yarışa destek verdi. Duster vurgusu, organizasyonun logosu başta olmak üzere yarışın pek çok aşamasında görünür olacak.

Renault-Dacia Grubu İletişim Direktörü Umut Canpolat, Transanatolia’nın 3 bin km uzunluğundaki zorlu ve büyüleyici parkurunu, farklı ülkelerden gelen ünlü isimleri, yarış atmosferini ve arkasında çalışan profesyonel kadroyu gördükten sonra bu organizasyonun geleceğine inandıklarını ve desteklerini artırma kararı aldıklarını söylüyor. Canpolat, organizasyonun dünyanın en iyi bilinen ve ilgi çeken ilk üç yarışı içinde olacağından şüphe duymadığını da sözlerine ekliyor.

Duster Transanatolia Ralli Raid, İtalya, Fransa, Portekiz, İspanya, Hollanda, Yunanistan, Yeni Zelanda, Arjantin, Azerbaycan, Kıbrıs, Japonya ve Türkiye’den motosiklet, 4x4, buggy ve kamyon kategorilerinde yarışacak 100’ün üzerinde araç ve 150’ ye yakın katılımcıya ev sahipliği yapacak.

***

Lastik basıncı sürüş güvenliğini etkiliyor

Her yıl yaz aylarının gelmesi, okulların kapanması ve bayram tatili gibi sebeplerle araçlarıyla yolculuğa çıkanların sayısı artış gösteriyor. Türkiye İstastistik Kurumu’na göre, Türkiye’de bir yıl içinde gerçekleşen trafik kazalarının yüzde 40’ı Haziran ve Eylül ayları arsındaki dönemde meydana geliyor.

Türk Pirelli’de lastik güvenliği konusunda çalışma yapan mühendis ve teknisyenlere göre, yaz aylarında aşırı sıcaklar nedeniyle, yol şartları da diğer mevsimlere göre farklılık gösteriyor. Zeminin ısınmasıyla birlikte yol şartlarına uygun olmayan lastiklerin kullanıldığı araçlarda güvenlik riski oluşabiliyor. Kullanım ömrünü tamamlamış lastikler, aracın çekiş gücü kayıplarına, yol tutuşu özelliklerini kaybetmesine ve fren mesafesinin uzamasına yol açabiliyor. Ayrıca bu lastiklerde yağmurlu havalarda su tahliye özelliği en aza indiği için araçlar, su birikintilerinde savrulabiliyor.

Yola çıkmadan önce lastiklerinizi kontrol edin

* Lastik hava basıncınızı ve stepnenin basıncını kontrol edin. Bu kontrolu lastikler soğukken yapın. Güvenli kullanım için lastik basınçlarınızı minimum 15 gün süreyle kontrol edin.

* Aracınızın yüksüz ve yüklü durumuna göre araç üreticisince önerilen, lastiklerin soğuk şişirme basınçları farklılık gösterir. Araçta yolcu ve bagaj yükü fazlaysa önerilen lastik şişirme basınçlarını soğuk uygulayın.

* Lastik diş derinliği binek, karavan ve ağır vasıta araçlar için yasal alt sınır olan 1.6 mm’nin altında olmamalıdır. Güvenli bir yolculuk ve performans için yaz lastiğinin 3 mm diş derinliğinin altında olması durumunda lastik yenilenmelidir. Kış şartlarında kış lastiği 4mm diş derinliğinin altında olmamalı.

* Lastiklerin diş derinlikleri araca binilmeden önce kontrol edilmelidir. Kaldırım, kasis ve diğer engellere çarpamalar veya sürtünmeler sonucunda lastiklerin iç taraflarında gözle görülmeyen hasarlar oluşabilir. Bu gibi durumlarda lastik bir uzmana mutlaka kontrol ettirilmelidir.

* Kış lastiklerini değiştirmemiş olan sürücüler vakit kaybetmeden lastiklerini yaz lastikleri veya dört mevsim lastikleri ile değiştirmeliler. Yüksek sıcaklıklarda kullanılan kış lastikleri, yaz lastikleri gibi performans göstermezken, aşınma daha hızlı olacak ve lastiğin kullanım ömrü de düşecektir.

Kaynak: Birgun.net