İstanbul Erkek Lisesi öğrencilerinin başlattığı ‘karanlığa sırtımızı dönüyoruz’ eylemleri yeni liselerin açıklamalarıyla sürüyor. Bugün de Trabzon Fen Lisesi öğrencileri ile Alanya, İzmir ve Ordu'da bulunan sekiz lisenin öğrencileri yaptıkları açıklama ile gericileşmeye ve yandaş yönetim anlayışına karşı mücadele edeceklerini duyurdu.

Trabzon Fen Lisesi öğrencilerinin açıklaması şöyle:

Liselerin gericilik karşıtı haklı mücadelesinde 129 yıllık köklü bir çınar olan Trabzon Lisesi, bugünkü adıyla Trabzon Fen Lisesi olarak biz de tüm liselilerin yanındayız.

Okul yönetimleri eğitimi gericileştirme ve sorgulamayan bir nesil yetiştirme politikasından vazgeçmelidir. Geleceğin bilim insanlarını yetiştirmekle görevli olması gereken fen liselerinde bilimsel, kültürel, sanatsal etkinlikler ihmal edilmekte, bu da eğitim sisteminin geldiği noktayı gözler önüne sermektedir.

Bizler yönetimin ahlak bekçiliği yaptığı bir okul değil; eşit, bilimsel, laik eğitim veren bir okul istiyoruz. Bizler Atatürk ilkelerinin savunucularıyız. Öğrencilerin tek tipleştirildiği bu sisteme karşı ses çıkarıyoruz!

Alanya’daki liselilerin ortak açıklaması ise şöyle:

İKTİDARA DİYORUZ Kİ OTUR SIFIR!

Bizler Alanya’dan liseli öğrenciler olarak karanlığa karşı sırtını cesurca dönen,gericiliğe ve bağnazlığa karşı bu onurlu direnişi başlatan liseli arkadaşlarımızı selamlıyor ve Alanyalı liseli öğrenciler olarak bu onurlu direnişe omuz veriyoruz.

Okullarımızda biz öğrencilerin etek boyundan saç kesimine kadar karışan, sürekli bizlere baskı uygulayan yandaş okul idarecilerine ve bizlere bu bilimsel olmayan gerici eğitim sistemini dayatan iktidara diyoruz ki: Otur sıfır!

Özel okulların eğitimi ile devlet okullarının eğitimi arasındaki uçurumu görüyor ve ''Türkiye Milli Eğitiminin Temel İlkeleri'' arasında yer alan ''fırsat ve imkan eşitliği'' ilkesinin göstermelik bir ilke olmaktan öteye geçemediği yaşıyor ve biliyoruz.

İktidarın dindar ve kindar bir nesil yaratma çalışmalarına karşın bütün liselileri mücadeleye çağırıyoruz!

Abdurrahman Alaattinoğlu Anadolu Lisesi

Şehit Ümid Sercan Amadolu Lisesi

Rıfat Azakoğlu Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi

Ordu’daki liselilerin ortak açıklaması ise şöyle:

Perşembe Zehra Şelale Anadolu Lisesi Olarak bizde isyan ediyoruz.Dün papaz eriğini imam eriğine çevirenler,bugün laikliği şeriatla değiştirmek istiyorlar.Biz liseli gençler ilerici ,aydınlık bir geleceğin ve laikliğin bekçileriyiz.Bugün laikliği parçalamak isteyenler bu fikirlerini liseler aracılığıyla yeni nesile empoze etmeye çalışıyor.Böyle bir ortamda biz ilerici lise öğrencileri sessiz kalamazdık ve bu bildiri ile ülkenin dört bir yanında bildiri yayınlayan liseli arkadaşlarımıza omuz veriyoruz.Gelecek bizim diyebilmek için henüz yayımlamayan veya yayımlamaktan çekinen bütün liseli arkadaşlarımıza da isyan çağrısı yapıyoruz.Gelin bir olalım,başkaldıralım liselerimizi kazanalım.

Aşağıdaki maddeler lisemizde rastladığımız ve daha birçok lisede benzerlerinin yaşandığını bildiğimiz tepki koyduğumuz olayların bir kaçıdır.

TEŞHİR EDİYORUZ!

1-Okulumuzda,tiyatro gösterisi yapmak isteyen öğrenciler “yarın kandil, yapacaksanız onunla ilgili bir şey yapın” diyerek geri çevirildi.

2-Okulumuzda yapılan gezilerde siyasi içerikli şarkılar dinletildi ve öğretmenler bunlara eşlik etti.

3-Okulumuzda yapılan mezuniyet töreninde protokolün de orada olacağı gerekçe gösterilerek kadın arkadaşlarımız “okulun adı çıkmasın”diyerek giyim tarzı konusunda uyarıldı.

4-Seçmeli ders olarak Osmanlıca’yı seçmemiz için tek tek sınıflarda konuşmalar yapıldı.Okulda düzenlenen konferanslarda İngilizce,Almanca gibi dilleri öğrenme isteğimize “Onlar sizin için ne yaptı?”denerek karşı çıkıldı ve okul idaremiz bu durumu destekledi.

5-Okul müdür yardımcımızın öğrenciler üzerindeki hem psikolojik hem fiziksel baskısına dur demek için MEBden gelen müfetişlerinyanında müdür yardımcımızın yaptığı aslını inkar eden davranışlar söylenenleri göz ardı etmiştir.

Bunlar ve bunlara benzer sayısız madde daha sıralayabiliriz.Şimdi lisemizde gerici idarelere teslim olmayacağız.Bugün laikliği şeriat düzeni ile değiştirmek isteyenlere,sanatın ve pozitif bilimlerin yerine dogmatik düşünceyi beynimize empoze etmeye çalışanlara,kadınlarımıza sokakta,okulda,işte hatta evde nasıl giyineceği konusunda ahkam kesip zorlayanlara,ileride iş hayatımızda işimize yarayacak diller yerine hiç bir işimize yaramayacak olan Osmanlıcayı diretenlere,gerici idarelerin önüne yatan kurum ve kişilere,AYDINLIK BİR GELECEĞİN ve LAİKLİĞİN karşısında olanlara sesleniyoruz.

GELECEK BİZİZ VE BUNU BİLİYORUZ!

ORDDU FEN LİSESİ ÖĞRENCİLERİ
PERŞEMBE ZEHRA ŞELALE ANADOLU LİSESİ ÖĞRENCİLERİ
ORDU ANADOLU LİSESİ ÖĞRENCİLERİ

İzmir’deki liselilerin açıklamaları ise şöyle:

’BİRLİKTE KARANLIĞA KARŞI ATEŞ OLUYORUZ!’’

Yusuf Kemalettin Perin Fen Lisesi olarak İstanbul Erkek Lisesi’nde başlayan ve dalga dalga büyüyen direnişi selamlıyoruz.

İktidarın gün geçtikçe diktatörleşmesiyle karanlığın ve zulmün eğitim sistemimizin bir parçası haline gelmesi biz öğrencilerin okul içindeki huzurunu bozmuş, aynı zamanda akademik başarılarımızı etkilemiştir. Karanlığın en kötü hallerini gördük ve görüyoruz.

Okulumuzda ve diğer birkaç Anadolu lisesinde kontenjan düşürülmesi birçok arkadaşımızın hayallerinden vazgeçmesini ayrıca meslek liselerine ya da imam hatip liselerine yönlendirilmesini sağlamıştır.

Okulumuz etrafına çekilen kat kat teller okulu adeta bir hapishaneye çevirmiş, her köşe başına konulan kameralar bizlere her an izlendiğimizi hatırlatmaktadır. Beynin öğrenmeye en açık olduğu zamanlarda öğrencilerle dini bayram bile kabul edilmeyen günleri büyük törenlerle ve geç saatlere kadar kutlayan bir idarenin çağdaşlığına inanmıyoruz.

Bizler Ortaçağ zihniyetine takılı kalmış değil, bilimsel ve laik bir eğitim sistemi istiyoruz. Ülkenin geleceği olan bizlerin düşünceleri yüzünden geleceklerinin karartılmasını kesin bir dille reddediyor, lise sıralarından koparılıp alınan Berkin Elvan ve nicelerini unutturmak isteyen sisteme karşı başlatılan direnişi onurumuz kabul ediyoruz.

Unutmayın ki lise sıralarında yozlaştırılmak ve çürütülmek istenen gelecek yüreklerimizdeki isyan ateşiyle özgürleşecek.

‘’SAFLARI SIKLAŞTIRIN ÇOCUKLAR, BU KAVGA HÜRRİYET KAVGASIDIR!’’

Yusuf Kemalettin Perin Fen Lisesi

***

Sırtını gerici karanlığa dönenlerin yanındayız. Birlikte , yüzümüzü aydınlık geleceğe çevireceğiz.

Ey Akifli! Bir ampul bir odayı aydınlatırken bizim yıldızımız dünyayı aydınlatacak.

Hayallerimizin önüne ördükleri duvarları tek başımıza yıkamayız, birlikte yapacağız.

Derslik, öğretmen ve materyal eksiği olmamasına rağmen Bergama’da önde gelen okulumuz Akif Ersezgin Anadolu Lisesi’nin, YKP Fen Lisesi’nin, 14 Eylül Anadolu Lisesi’nin kontenjanları düşürülüyor.

Birçok kardeşimiz hayalindeki okula gidemeyecektir ve Anadolu liseleri dışındaki liselere, açıkça Meslek Liselerine ve İmam Hatip Lisesi’ne yönlendirilmiş olacaktır. Bilinsin ki hayalleri sahipsiz değildir.

Eğitimde bilimsel, laik ve demokratik ilke ve değerleri temel almak yerine, farklı din, mezhep ve kimlikleri yok sayan ayrımcı, ötekileştirici politikalar hayata geçirilmektedir. Okullarımızın iktidarın denetimine girmesine ve egemen ideolojiye teslim edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Kindar ve dindar bir gençlik olmayacağız.

Hepimizin sırt çantasını gelecek kaygısıyla dolduruyorlar. Üstüne her gün değiştirdikleri sınav sistemiyle kobay yerine konuyorlar.

iSYAN EDİYORUZ!

Sırt çantamızdan umut ve heyecanı eksik etmeyeceğiz. "Diplomalı" işsizler olmayacağız.

Memleketi; şeriatçıların, hırsızların, laiklik düşmanlarının ve katillerin elinden kurtaracağız.

Değiştireceğiz!

Bu : laikliğin, aydınlanmanın ve özgürlüğün sesinin yükseldiği bir ayaklanmadır.

Düşlerimizi bir araya getirip, hep birlikte geleceği düşlediğimiz şekilde kuracağız.

Hiç kimse güneşin doğuşunu engelleyemedi ama , biz karanlığı engelleyebiliriz , Akifliler olarak düşlerimizdeki özgür dünya için sorumluluk alıyoruz.

UnutmayıN !

Bu Okul, Bu Ülke, Bu Gelecek Bizim

Bergama Akif Ersezgin Anadolu Lisesi

CAN UĞUR / [email protected]

Kaynak: Birgun.net