Japonya'nın başkenti Tokyo Valiliği için ilk kez bir kadın göreve geldi. Eski Savunma Bakanı Yuriko Koike, Tokyo'nun ilk kadın valisi oldu.

BBC’nin haberine göre; bağımsız aday olarak yarışan Koike, pazar günkü seçimlerde 2.9 milyon oy alarak, rakiplerine büyük fark attı.

Koike’nin rakipleri arasında politikacı Hiroya Masuda ve gazeteci Shuntaro Torigoe öne çıkmıştı.

Tokyo Metropolitan Yönetimi Seçim Komisyonu’na göre; Masuda yaklaşık 1.8 milyon, Torigoe ise 1.3 milyon oy aldı.

Koike, Başbakan Şinzo Abe’nin Liberel Demokratik (LDP) Parti üyesi. Fakat Abe’nin partisi, seçimlerde Koike’ye destek vermedi. Bu yüzden o da bağımsız aday olarak yarıştı.

Seçim kampanyası sürecince kullanılan dil, Japonya’da epey tartışma konusu oldu. Koike’nin kamuoyu yoklamalarında önce görünmesi, LDP’nin önde gelen üyelerini kızdırdı.

Örneğin eski Tokyo Valisi Shintaro Ishihara, kampanya döneminde, “Tokyo’yu çok fazla makyajlı bir kadına bırakamayız” demişti.

KAHİRE’DE OKUDU, ARAPÇA BİLİYOR

Koike, 1970’li yıllarda Mısır’da okumak üzere Japonya’dan ayrıldı. Kahire Üniversitesi’nden mezun olan Koike, akıcı Arapça konuşuyor.

Eski biir haber sunucusu olan Koike, siyasete 1992 yılında atıldı. 2013’te Çevre Bakanlığı yaptı, 2007’de Şinzo Abe hükümetinde Savunma Bakanlığı’nı üstlendi. LDP liderliği için yarıştı fakat başarısız oldu.

Tokyo eski Valisi Yoichi Masuzoe, tatil masrafları ve çocukları için satın aldığı çizgi romanlar için kamu bütçesini kullandığı iddiaları üzerine geçen ay görevinden istifa etmişti.

İKİ ESKİ VALİ DE İSTİFA ETTİ, ÇÜNKÜ…

Skandallara mahal vermeyen bir yönetim sözüyle göreve gelen Masuzoe, kanun ihlâli yaptığını reddetse de harcamalarında etik boşluklar olduğunu kabul etmişti.

Masuzoe’den önce Tokyo Valiliği koltuğunda oturan Naoki Onose de Tokyo’nun Olimpiyatlara ev sahipliği yapma hakkı kazanmasından kısa bir sonra, 2013 yılında akçeli işler nedeniyle görevi bırakmıştı.

Kaynak: Birgun.net