YAŞAR AYDIN
[email protected]
@yasaraydinnn

AKP ve Saray bir yanda başkanlık ve anayasa değişikliği teklifleriyle rejim değişikliği arzusunu tartıştırırken, öte yandan hızla “yeni rejiminin” kilometre taşlarını inşa etmeye devam ediyor. Son bir ayda ardı ardına kabul edilen yasalar, Meclis’e sunulan tasarı ve tekliflerle siyasal ve toplumsal yaşam gerici, otoriter, piyasacı tek adam rejimi doğrultusunda dönüştürülüyor. “Anayasasız, başbakansız, başkansız” ama tek adamla yürümenin yolunu açan ve açacak yasalar toplumun tamamını tehdit ediyor.

AKP ve Erdoğan’ın hamleleri

Kişisel Verileri Koruma Yasası: Hükümetin ‘AB’ye uyum’ adı altında gündeme getirerek, çıkardığı ‘Kişisel Verilerin Korunması Yasası’ ile ‘istisna’ adı altında MİT, Emniyet, Jandarma ve MASAK’ın fişlemeleri yasal güvenceye kavuşturuldu.

Dokunulmazlık: Milletvekilleri ile ilgili TBMM’ye gelen fezlekelerle ilgili dokunulmazlık zırhı kaldırıldı. HDP’li vekillerin neredeyse tamamı ile 50’ye yakın CHP’linin yargılanmasının önü açıldı. Meclis bir kez daha devre dışı bırakıldı.

Orduya koruma, valiye sınırsız yetki: AKP iktidara geldiğinde eleştirdiği ve kaldırdığı EMASYA Protokolünün çok dada ağırını yasalaştırma peşinde. AKP, MHP ve CHP’nin desteklediği ve bu hafta TBMM’ye gelmesi beklenen tasarıda askere katıldığı operasyonlar için yasal zırh veriliyor. Koordinasyon adı altında Bakanlar Kurulu ve Valilikler orduyu şehirlerde de görevlendirebilecek.

Maarif Vakfı Kuruluyor: Yurt dışında tüm eğitim faaliyeti, MEB devre dışı bırakılarak vakfa devredilecek. Vakıf hiçbir denetime tabi kılınmazken, kuruluş bütçesinin tamamını da bakanlık karşılayacak. Kurulacak okulda eğitim veren öğretmeni bile vakıf eğitecek. Kelimenin tam anlamı ile eğitimi bakanlığa paralel kurulan vakıf yönetecek.

MEB Teşkilat Yasası: TBMM’de alt komisyondan geçen tasarının hızla Meclis’e getirilip yasalaştırılması bekleniyor. Tasarı eğitim sisteminde kadrolaşmanın önündeki son engelleri de kaldırıyor. Kayırma, bilime aykırı uygulamalar, akademik kadrolara yönelik cezalandırmalar konusunda iktidarın elini güçlendiriyor. İhalesiz alım olanağı sağlanırken, aktarılan ödeneklerle kamu kaynaklarının peşkeş çekilmesinin yolu açılıyor. Belki de bu yasal değişikliğin en önemli maddesi teftiş kurullarının lağvedilmesi olacak. Böylece yeni Ensar yurtlarının, çocuk işçiliğinin önünü alabildiğine açacak.

Danıştay ve Yargıtay sil baştan: Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Danıştay ve Yargıtay’da her şeyi sıfırlayacak yasa da Meclis’e sunuldu. Yargıtay ve Danıştay’ın tüm üyelerinin yenilenmesini öngören düzenleme ile AKP yüksek yargıyı tamamen siyasallaştıracak. Bu yasa ile yüksek yargının belirlenmesinde iktidar ve Erdoğan bir anlamda tek yetkili olacak.

Meclis İçtüzüğü değiştirilecek: Erdoğan’ın son talimatı meclisin çalışma koşullarını belirleyen TBMM iç tüzüğünün değiştirilmesi oldu. AKP’li vekillerle iftarda bir araya gelen Erdoğan, istedikleri yasaların kolaylıkla çıkması için muhalefeti tamamen etkisiz kılacak düzenlemeler için bir an önce harekete geçilmesini istedi.

Esnek ve Uzaktan çalışma: AKP, hayalini kurduğu yeni rejimde kadınların rolünü de “yarım” olarak niteledi ve “devrim” adı altında bir yalanı yürürlüğe koydu. Kadını çalışma yaşamından uzaklaştırmakla sonuçlanacak esnek çalışma, uzaktan çalışma adı altında yeni bir uygulama kabul edildi.

Özel İstihdam Büroları yasallaştı: Türkiye’de kiralık işçilik yasal hale getirildi. Bu yasa ile güvencesiz ve esnek çalışmanın tüm emek hayatına dayatılmasına olanak sağlandı. Bu yasa ile kiralık işçiler çalışma hayatının en alttakileri olacak.

Elektrik Piyasası Kanunu: “Kayıp-Kaçağı engelleyeceğiz”diye başlayan, Berat Albayrak’ın dayatması ile gündeme gelen düzenleme, vatandaşın cebinin ve doğanın talanını yasal güvenceye kavuşturdu. Nükleer tesislerin önü tamamen açılırken, tarım arazileri sermayeye açıldı. Kayıp kaçak bedelleri vatandaşa yüklenerek şirketlere milyonlarca liralık gelir aktarıldı.

Kaynak: Birgun.net